حتی اگر زیاده‌روی نکرده و مصارف خود را بجا تنظیم کنیم، ولی نوع مصرف ما با شئون اسلامی سازگاری نداشته و سمت‌و‌سوهای خاصی به جامعه بدهد، باید نوعی آرایش و تنظیم فرهنگی براساس اسلام به نوع مصرف خود بدهیم.

حجت‌الاسلام و‌المسلمین احمد مبلغی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه عدالت وضع هر چیزی و قرار دادن هر امری در جای خود است، گفت: در جامعه‌ای که عدالت محوریت می‌یابد، کارها در مسیر درست خود قرار می‌گیرد، بنابراین اگر ما جایگاهی برای شیء در نظر نگیریم و یا اگر جایگاه متناسب با آن پدیده نباشد، بی‌عدالتی است.

وی در این رابطه افزود: عدالت جغرافیایی است که قطعات و اجزاء در آن بهترین نسبت را در جهت تامین اهداف متعالی بر عهده دارد، طبعا هم باید اشیاء در یک جامعه عادل در جایگاه مناسب خود قرار گیرند و هم باید به گونه‌ای اجزاء نقش تکمیل‌کننده‌ای را در این منظومه نسبت به هم داشته باشند تا آرمان‌های درست جامعه تحقق پیدا کند.

این محقق حوزه و دانشگاه مصرف را مرتبط با عدالت خواند و اظهار کرد: در حقیقت مصرف از یک طرف مرتبط با استفاده از منابع است و از طرف دیگر مصرف در جامعه خود یک فرهنگ است.

مبلغی با بیان اینکه در بهبود وضعیت مصرف کشور همه نهادها باید فعال باشند، گفت: خروجی تجمیع افکار و تجربه‌ها در نهایت الگوی مصرف جمهوری اسلامی را که برآمده از مشارکت بخش‌های مختلف نظام است، به دنیا معرفی می‌کند.

وی اضافه کرد: مصرف از یک طرف نیز خروجی‌هایی دارد، اگر مصرف را همچون یک مثلث دارای سه ضلع ببینیم منابع و استفاده از منابع، فرهنگ و خروجی‌ها و نتایج مترتب بر مصرف تشکیل‌دهنده این اضلاع هستند.

مبلغی عنوان کرد: از حیث ارتباط با منابع اگر مصرف عادلانه نباشد به معنای به هدردادن منابع است، یعنی مصرف بی‌هدف، بی‌فایده و بی‌ثمر انجام می‌گیرد یا حتی اگر در چارچوب نیاز انجام بگیرد ولی به نیازهای دیگران ولو به نیازهای نسل‌های آینده ضربه بزند، نیز ناعادلانه است.

این مدرس دانشگاه مصرف عادلانه را دارای قیودی خواند و افزود: اول اینکه باید در چارچوب نیاز باشد و بخش مهمتر اینکه مقدار مصرف ما به تامین نیازهای دیگران ضرر نزند، زیرا آیندگان در صورت عدم صرفه‌جویی ما با مشکلات زیادی در تامین نیاز اولیه خود روبرو می‌شوند.

وی با بیان اینکه در تحقق عدالت باید همه مجموعه را دید و بررسی کرد، در موضوع اصلاح الگوی مصرف کلمه ناس یا همان مردم بایستی لحاظ شود، دستگاه‌های اجرایی در برنامه‌ریزی خود برای توزیع یارانه‌ها قشر آسیب‌پذیر را به گونه‌ای یاری کنند تا در هدفمند کردن یارانه‌‌ها نه تنها ضرر نکنند بلکه وضعیتشان بهبود پیدا کند.

مبلغی تاکید کرد: اگر در نوع مصرف ما ضدارزش‌هایی وجود داشته باشد و اشتهای کاذب را در جامعه افزایش و ارزش‌های دیگر را تحت‌الشعاع قرار ‌دهد، منجر به جامعه‌ای غرق در مصرف می‌شود و مصرف زیاد نوعی ارزش تلقی خواهد شد.

این محقق حوزوی احکام اسلام را مجموعه‌ای از باید و نبایدها برای زندگی مطلوب دانست و عنوان کرد: باید مجموعه فرهنگ اسلام را در مصرف رعایت کنیم، البته مصرف زیاد ضد‌فرهنگ است و حتی اگر مقید به اسلام نیز نباشیم به دلیل فشار بر جامعه و تجاوز به حقوق دیگران باید از آن دوری کرد.

وی در ادامه این گفت‌وگو اظهار کرد: حتی اگر زیاده‌روی نکرده و مصارف خود را بجا تنظیم کنیم، ولی نوع مصرف ما با شئون اسلامی سازگاری نداشته و سمت‌و‌سوهای خاصی به جامعه بدهد، باید نوعی آرایش و تنظیم فرهنگی براساس اسلام به نوع مصرف خود بدهیم.

مبلغی نوع مصرف را در فرهنگ‌سازی جامعه تاثیرگذار دانست و بیان کرد: مصرف نباید خروجی‌ها و نتایج زیانبار و بازخوردهای کاذب و نادرست داشته باشد، به طور مثال مصرف اگر بجا باشد اما نتایج غلطی را در بر ‌گیرد، نیز اشتباه است، مثل اینکه بر اثر نوع خاصی از مصرف عده‌ای در جامعه نتوانند همگام با دیگران از منابع ملی استفاده کنند و یک تفاوت در سطح ایجاد شود و در این صورت تضادهای زیادی در جامعه ایجاد می‌کند.

 


اصلاح الگوی مصرف به معنی نهادینه کردن روش صحیح استفاده از منابع کشور بوده که موجب ارتقای شاخص‌های پیشرفت و توسعه جامعه است.

«احمد احمدی‌منش»، مدیر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌شرقی، در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) شعبه آذربایجان‌شرقی، گفت: الگوی اصلاح مصرف موجب کاهش هزینه‌ها شده و زمینه مناسبی را برای توسعه و گسترش عدالت در جامعه مهیا می‌کند.

وی افزود: مصرف بهینه منجر می‌شود تا علاوه بر پیشرفت علمی، کیفیت در زمینه‌ها و فعالیت‌های مختلف ارتقا یافته و فرصت توزیع مناسب منابع و پیشرفت در دیگر بخش‌هایی که کمتر مورد توجه بوده است نیز فراهم می‌شود.

احمدی‌منش تصریح کرد: در بخش فرهنگ نیز این الگو موجب کیفیت بخشی به برنامه‌های فرهنگی و هنری می‌شود و باید بخشی از صرفه‌جویی در هزینه‌ها به بخش فرهنگ و هنر کشور تزریق شود.

مدیر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌شرقی اظهارکرد: بر این اساس اداره کل با سرلوحه قرار دادن این الگو بر ارتقای کیفیت برنامه‌های فرهنگی و هنری در آذربایجان‌شرقی تأکید دارد.

احمدی‌منش ادامه داد: اصلاح الگوی مصرف نیازمند فرهنگ‌سازی پایدار بوده تا همه افراد جامعه نیاز به اصلاح مصرف را به صورت واقعی احساس کنند و به تدریج این اصلاح نهادینه شده و به یک رفتار اجتماعی تبدیل شود.

مدیر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌شرقی خاطرنشان کرد: تبیین آموزه‌های دینی و فرمایشات ائمه اطهار در این‌ خصوص و نیز تبیین تأثیرات اصلاح الگوی مصرف در بهبود وضعیت اقتصاد، صنعت، فرهنگ و معیشت مردم در اجرای مناسب آن بسیار مفید است.
 

X