خرید و فروش رای، رای دادن با شناسنامه جعلی یا شناسنامه دیگری، رای گرفتن با شناسنامه کسی که حضور ندارد و رای دادن بیش از یکبار بر اساس قانون انتخابات ریاست جمهوری، جرم است.
ناصر سراج روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار قضایی و حقوقی ایرنا اظهار داشت: بر اساس ماده ۳۳قانون انتخابات ریاست جمهوری، ۱۷مورد از جمله خرید و فروش رای ، تقلب و تزویر در اوراق و تعرفه یا برگ رای یا صورت جلسات و تهدید یا تطمیع در امر انتخابات جرم است.
نماینده مدعی العموم تصریح کرد: براساس قانون، همچنین اخلال در امر انتخابات، کم و زیاد کردن آراء یا تعرفه ها، تقلب در رایگیری و شمارش آراء و دخالت در امر انتخابات با سند مجعول جرم است.
سراج گفت: توصیه به انتخاب کاندیدای معین از طرف اعضای شعبه اخذ رای یا هر فرد دیگر محل صندوق رای به رایدهنده و نیز تغییر و تبدیل ،جعل ، ربودن ویا معدوم نمودن اوراق اسناد انتخاباتی از قبیل تعرفه و برگ رای و صورتجلسات و تلکس و تلفنگرامها و تلگرافها بر اساس قانون انتخابات، جرم است.
نماینده دادستان کل کشور در امر نظارت بر تبلیغات انتخابات همچنین تصریح کرد: بازکردن و یا شکستن قفل محل نگهداری و لاک و مهر صندوقهای رای بدون مجوز قانونی، جابجایی، دخل و تصرف و یا معدوم نمودن اسناد انتخاباتی بدون مجوز قانونی نیز جرم محسوب میشود.
سراج اضافه کرد: دخالت در امر انتخابات با سند مجعول ، ایجاد رعب و وحشت برای رایدهندگان یا اعضای شعب ثبت نام و اخذ رای با اسلحه یا بدون اسلحه در امر انتخابات و دخالت در امر انتخابات با سمت مجعول یا به هر نحو غیرقانونی جرم است.
نماینده مدعی العموم اظهار داشت: بر اساس تبصره ذیل ماده ۳۳قانون انتخابات، چنانچه وقوع جرایم مندرج در این ماده موجب شود که جریان انتخابات در یک یا چند شعبه ثبت نام و اخذ رای از مسیر قانونی خود خارج شود و در نتیجه کلی انتخابات موثر باشد، مراتب به وسیله وزارت کشور به منظور طرح در شورای نگهبان به هیات مرکزی نظارت اعلام میشود.
*** مجازات ایجادکنندگان رعب و وحشت
سراج درباره مجازات ایجاد رعب و وحشت برای رایدهندگان و یا اعضای شعب ثبت نام و اخذ رای با اسلحه یا بدون اسلحه در امر انتخابات، گفت: بر اساس ماده ۸۴قانون انتخابات، چنانچه مرتکب بدون اسلحه ایجاد رعب و وحشت کند، تا ۷۴ضربه شلاق محکوم میشود.
وی افزود: همچنین بر اساس قانون، چنانچه ایجاد رعب و وحشت ، خواه به تحریک یا بالمباشره همراه با اسلحه باشد و محاربه صدق نکند تا ۷۴ضربه شلاق و یا حداکثر تا ۲سال حبس محکوم خواهد شد.
*** مجازات دخالت در انتخابات با سمت مجعول
نماینده مدعی العموم اظهار داشت: طبق قانون، مجازات کسی که با اتخاذ سمت مجعول در انتخابات دخالت کند، تا ۵۰ضربه شلاق خواهد بود و هرگاه مرتکب، سندی هم در اینباره جعل نموده باشد، مجازات جعل و تزویر را خواهد داشت.
وی افزود: چنانچه دخالت وی موثر در سرنوشت انتخابات باشد و مسیر انتخابات یک بخش یا یک شهرستان و یا یک استان را برهم بزند، مرتکب از یک تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
منبع:خبرگزاری جمهوری اسلامی