گروه فضاي مجازي: كارشناس قرآن و نويسنده كتاب كودكان و نوجوانان گفت: بايد نگاهي نو به آموزش معارف اسلامي كودكان شود چرا كه نبود اين نگاه، باعث شده است محصولات چندرسانهاي بدون در نظر گرفتن نياز كودكان توليد شود.
 |
حجت الاسلام والمسلمين غلامرضا حيدريابهري |
حجتالاسلام والمسلمين غلامرضا حيدريابهري، كارشناس قرآن و نويسنده كتاب كودك و نوجوان در گفتوگو با خبرگزاري بينالمللي قرآن با اشاره به اين مطلب گفت: لازم است نگاهي نو به مقوله آموزش معارف اسلامي در حوزه كودكان شود. تا زماني كه اهميت لازم و نگاهي ويژه براي آموزش معارف اسلامي و قرآني به كودكان نباشد، محصولات توليدشده چندرسانهاي متناسب با نياز كودكان توليد نخواهد شد.
كارشناس قرآن و نويسنده كتاب كودكان و نوجوانان افزود: آموزش معارف اسلامي براي كودكان آن هم در فضاي مجازي، نيازمند آن است كه انديشمندان قرآني و ديني وارد حوزه كودك شوند تا بتوانند هرچه بهتر اين موارد را به كودكان آموزش دهند. متأسفانه انديشمندان قرآني و آگاه به معارف اسلامي، گويا كسر شأن خود ميدانند كه در حوزه كودك فعاليت كرده و وقت بگذارند.
وي با اشاره به مسئله بالا بردن كيفيت نرمافزارهاي حوزه كودكان در امر معارف اسلامي تصريح كرد: هنگامي كه محتوا توليد شود اين محتوا ميتواند از روشهاي مختلف ارائه شود. نرمافزار، كتاب و هر چيزي كه بتوان محتوا را در آن پيادهسازي كرد وجود دارد، اما بحث اصلي و مهم ايجاد كردن انديشه ساخت و متن محتوايي اينگونه كارها است و تا زماني كه انديشه و متن با كيفيت و مرتبط با نيازهاي كودكان در حوزه معارف ايجاد نشود، كارهاي مطلوبي در اين رابطه نخواهيم ديد.
حيدري ابهري با اشاره به مشكلات موجود در فعاليت و توليد آثاري كه خودش در حوزه كودك و نوجوان توليد كرده است گفت: بنده با وجود اينكه نزديك به 10 اثر در اين حوزه به صورتهاي مختلف توليد كردهام از ادامه كار خسته شدهام چرا كه آنقدر مورد بيلطفي مسئولان، لغو قرارداد، جوابه سر بالا و بدعهديهاي مالي در اين رابطه قرار گرفتهام كه ديگر توان و ميل به ادامه كار را از دست دادهام.
كارشناس قرآن و نويسنده كتاب كودك و نوجوان با اشاره به وظايف مسئولان در اين حوزه گفت: واقعا در اين رابطه نميدانم چه بايد گفت و مسئولان هم حرفي براي گفتن ندارند حتي حوزه علميه هم نميداند در اين زمينه چه بگويد. با نگاهي به فعاليتهاي حوزه علميه و روحانيت متوجه خواهيد شد كه حوزه علميه تنها چند درصد از تبليغاتش را خاص كودك و نوجوان اختصاص داده است. در اين مسئله هر مقدار كه براي كودكان فعاليت كنند اندك است و اينكه چه كسي يا گروهي چه كاري بايد كند، لازم است مشخص شود.
هرگونه فعاليت در حوزه كودكان نيازمند حمايت است
وي با بيان اينكه در امر آموزش بايد به كودكان و نوجوانان و توليدكنندگان آثار اين گروه سني اهميت داده شود بيان كرد: حمايت از توليدكنندگان آثار براي كودكان در حوزه معارف بيش از پيش لازم است، انجام شود، چرا كه اگر حمايت باشد در كنار آن هم حركت به وجود ميآيد و حركت هم باعث توليد ميشود. پس توليد با كيفيت و مطلوب و هرگونه فعاليت در حوزه كودكان نيازمند حمايت است.
حيدري ابهري افزود: نياز به جاي دور رفتن نيست، خود بنده كه يك توليدكننده و نويسنده آثار كودك هستم و نزديك به 50 كار ديني در ويترين كاري نمايشگاه قرآن ارائه كردهام كه به عنوان مثال نزديك به سه سال پيش دايرهالمعارف قرآن چاپ و توليد كردم و انتظار داشتم كه توليدكنندگان چندرسانهاي و حتي ديگر افراد از اين كار براي كارهاي خود الهام بگيرند اما متأسفانه خبري نشد و هنوز با وجود ممتاز بودن اين دايرهالمعارف هيچ اثري با الهام گرفتن از اين كتاب ايجاد نشد و انگيزهاي هم مشاهده نشد.
كارشناس قرآن و نويسنده كتاب كودك و نوجوان بيان كرد: اگر حمايت مالي از محصولات و توليدكنندگان معارف اسلامي كودك و نوجوان بشود خوب است و قطعا هم حمايت شده است و دولت هم بيكار نبوده است اما مخاطب بنده در حوزه كودكان اهل فرهنگ هستند و اگر بحث از كودك و نوجوان ميشود پدر و مادر دغدغه اصلي زندگيشان كودكانشان است و مسئولان نمايشگاه قرآن و يا صدا و سيما لازم است در اين رابطه فكري كنند.
وي با اشاره به برنامههاي گروه كودك و نوجوان صدا و سيما گفت: برنامههاي توليد شده در صدا و سيما تا چه ميزان براي آموزش معارف اسلامي ويژه كودكان و نوجوانان فعاليت كردهاند؟براي مثال برنامه فيتيله و يا عموپورنگ كه مخاطبان خوبي دارد تا چه ميزان براي آموزش دين و معارف نقش ايفا كردهاند؟ آيا واقعا آموزش معارف تنها فرستادن صلوات در انتهاي برنامه است؟
سهم شما از آموزش معارف اسلامي به كودكان چقدر است؟
حيدري ابهري ادامه داد: لازم است چارهاي انديشيده شود. به نظر بنده در اين باره بايد از هر كسي كه مصاحبه انجام ميدهد سوال شود كه سهم شما از آموزش معارف اسلامي و دين به كودكان چقدر است و از خود بنده هم بايد سوال شود كه اگر واقعا معتقد هستي كه امر كودك و نوجوان بر هر كاري تقدم دارد، سهم شما چقدر است؟
كارشناس قرآن و نويسنده كتاب كودكان و نوجوانان گفت: اگر شما به بخش حوزوي مراجعه كنيد و از آنها سوال كنيد كه در سال جاري چه محصول و اثري براي كودكان ارائه كردهايد و يا در بخش رسانههاي ديجيتال از مؤسسههاي توليدكننده سؤال شود كه چه چيزي متفاوت از سال قبل براي كودكان توليد كردهايد و همچنين از ديگر بخشها مانند نشر مكتوب سوال شود كه آيا كتاب جديدي در اين حوزه دارند و يا از مشاوران سوال شود كه چه خدمات ويژهاي ايجاد كردهايد كه كودكان از آن بهرهمند شودند متوجه خواهيد شد كه مشكل اصلي اين است كه همه در نظريهپردازي مشترك هستند اما در ميدان عمل متأسفانه حركتي مشاهده نميشود. در اين امر هم بنده از خودم شروع كردم كه به كسي برنخورد و اميدوارم هرچه بيشتر به مسئله آموزش معارف اسلامي كودكان و نوجوانان اهميت و ارزش داده شود.