سخنگوی ستاد امتداد مهر گفت: در سفرهای استانی رئیس جمهور کار تبلیغاتی انجام نمی‌دهیم، چون رئیس جمهور خودشان حضور دارند و مردم او را از نزدیک می‌بینند.
سائلی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، افزود: احمدی‌نژاد چهره‌ای شناخته‌شده است، ‌نیازی به تبلیغات گسترده و پوستر چاپ کردن ندارد.


وی افزود: ما در معرفی عملکرد احمدی‌نژاد، مقایسه فعالیت‌های صورت گرفته با دولت‌های قبل، سیاست خارجی و سفرهای استانی فعال هستیم و به شبهات احتمالی در این زمینه‌‌ها پاسخ می‌دهیم.
سائلی حضور چهره‌های دولتی و یا افرادی چون پسر احمدی‌نژاد در این ستادها را تکذیب کرد و گفت: این ستاد به صورت خودجوش تشکیل شده و با سایر ستادها هم به صورت خودجوش هماهنگ هستیم که کار موازی صورت نگیرد.
وی با اشاره به اینکه در دوره قبلی هم در ستاد احمدی‌نژاد عضویت داشته است، گفت: کسانی هم که سمت دولتی‌داشتند، مانند خود من از سمت دولتی استعفا داده و بعد وارد ستاد امتداد مهر شدند.
وی افزود: ما از برنامه‌های تبلیغاتی احمدی‌نژاد خبر نداریم، چون ستاد رسمی ندارند.
سخنگوی ستاد امتداد مهر در ادامه به شدت از عملکرد صدا و سیما انتقاد کرد و افزود: صدا و سیما جریان ضد احمدی‌نژادی راه انداخته است، مرتب احمدی‌نژاد را سانسور می‌کند و سفرهای استانی را پوشش نمی‌دهد.
وی درباره اینکه رئیس جمهور می‌توانست حداقل چند روز مانده به شروع تبلیغات رسمی از انجام کارهایی که شائبه تبلیغات دارد، خودداری کند،گفت: رئیس‌جمهور نمی‌تواند یک ماه کار مملکت را تعطیل کند. اگر سفر نرود، مخالفان داد و فریاد می‌کنند که مصوبه‌ها اجرا نشده و پروژه‌ها ناتمام مانده است.
وی گفت: خاتمی هم از این کارها می‌کرد، ولی حالا هوادارانش گریبان احمدی‌نژاد را گرفته‌اند.
وی درباره اینکه آیا فکر می‌کنید مصداق تذکر دادستان کل کشور به صدا و سیما درباره خودداری از اتخاذ رویه یکجانبه، سانسور کردن احمدی‌نژاد بوده است یا اینکه موارد دیگری مدنظر دادستان بوده است،‌ گفت: صحبت‌های دادستان کل کشور را نخوانده‌ام و نمی‌توانم نظری بدهم.
سائلی در مورد نامه‌های انتقادی موسوی و کروبی به رئیس صدا و سیما در اعتراض به عملکرد این نهاد، گفت: برداشت ما این است که رقبا برنامه‌ای جز جار و جنجال و دعوا راه انداختن ندارند.

منبع سایت انتخابات


فارس: محصولی اعلام کرد: تبلیغات انتخاباتی نامزدها از هم اکنون با اعلام اسامی آنها آغاز می‌شود و نامزدها به طور رسمی و قانونی در چارچوب فصل شش قانون انتخابات با رعایت اصول از همین لحظه را می‌توانند کار تبلیغات رسمی را شروع کنند.

صادق محصولی وزیر کشور در ادامه نشست خبری امروز خود در خصوص هدف برخی از جریانها و گروهها برای ایجاد تنش در فضای انتخاباتی کشور اظهار داشت: فرمایش رهبر معظم انقلاب فصل‌الخطاب همه ماست و مردم شریف ما مستحضرند که انتخابات در طول 30 سال گذشته با کمال صحت و سلامت برگزار شده است و به خواست خدا این انتخابات با کمال صحت برگزار خواهد شد.


وی ادامه داد: آنانی که این مباحث را مطرح می‌کنند، فضا را برای خودشان مطلوب نمی‌بینند و الا هیچ ضرورتی ندارد که مدام فضا را برای مردم نامطلوب جلوه دهیم و اگر به عملکرد همین جریانها به خوبی نگاه کنیم در دوره‌های مختلف نیز این سخنان را تکرار کرده‌اند، اینها به دنبال فضا سازی روانی هستند اما مردم ما هشیارند و می‌دانند که با مکانیزم‌های طراحی شده هیچ گونه خدشه‌ای امکان پذیر نیست و اگر تخلفات کوچکی هم بخواهد صورت گیرد، تمامی فرایند انتخابات به گونه‌ای طراحی شده که با هرگونه تخلف برخورد صورت خواهد گرفت.

وی ادامه داد: افراد به جای طرح اینگونه مسائل از ظرفیت‌های عظیم فراهم شده، بهره‌ بگیرند و در این دوره داوطلبان می‌توانند در هر یک از شعب اخذ رای ناظری بر صندوق‌ها داشته باشند.

خبرنگاری از محصولی در خصوص شعار نامزدها سوال کرد که وی گفت: تنها توصیه ما به داوطلبان استفاده از شعارهایی است که به گونه‌ای نباشد که موجبات شادمانی دشمنان ملت را فراهم کند و این توصیه‌ای اخلاقی است.

وزیر کشور در خصوص نحوه نظارت بر عملکردهای مالی ستادهای انتخاباتی نیز بیان کرد: قانون در این راستا مجوز و یا تکلیفی را برای وزارت کشور تعیین نکرده و اگر احیانا تخلفاتی صورت گیرد، قوه قضاییه و دادستان بر مبنای وظایف خود عمل خواهند کرد.

محصولی در خصوص تبلیغات کاندیداها در خارج از کشور نیز عنوان کرد: ضوابط تبلیغات در خارج از کشور متناسب با همین ضوابط در داخل کشور در نظر گرفته شده است و وزارت امور خارجه مسوولیت برگزاری انتخابات را برعهده دارد. همین طور برنامه‌ریزی در قالب برنامه‌های شبکه‌های متعدد از جمله شبکه جام جم برای پاسخگویی به سوالات ایرانیان خارج از کشور در نظر گرفته شده است.

وی از مناظره دو نفره کاندیداها از طریق صدا و سیما در این دوره خبر داد و گفت: بیش از 4 ونیم ساعت برای هر یک از نامزدها در قالب برنامه‌های مناظره زمان در نظر گرفته شده تا به طرح دیدگاه‌ها و نظرات خود بپردازند و همین طور از شبکه دو سیما در برنامه گفتگوی ویژه خبری نیز برنامه زنده پاسخ به سوالات خواهیم داشت که مجموع این برنامه‌ها در کمیسیون تبلیغات به جمع بندی رسیده و بعد از ظهر امروز نیز قرعه‌کشی ترتیبات برنامه‌های کاندیداها با حضور نمایندگان آنها برگزار خواهد شد.

محصولی خاطرنشان کرد: دشمنان در مقطع حساس کنونی به دنبال ایجاد تنش در فضای انتخاباتی کشورمان هستند و اگر چیزی غیر از این بود نیز باید به آن شک کرد.

وزیر کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص ضرب و شتم افراد در برنامه برخی کاندیداها بیان کرد: وزارت کشور در این دوره تلاش کرده است تا برای ارائه برنامه نامزدها فرصتهای مناسبی در اختیار آنها باشد و فضا در آرامش و بدون تشنج به پیش رود و لذا مدیریتی که باید در داخل برنامه‌ها صورت گیرد بر عهده ستادهاست و وقتی یک نامزدی نسبت به بیان نظرات خود اقدام می کند و افراد نیز در آن برنامه‌ها نظرات خود را بیان می‌کنند، نباید تشنج ایجاد شود و معتقدیم که مردم خودشان می‌شنوند و آن قدر فهیم هستند که آنچه اصلح است را برگزینند.

محصولی در پایان گفت: تبلیغات انتخاباتی نامزدها از هم اکنون با اعلام اسامی آنها آغاز می‌شود و نامزدها به طور رسمی و قانونی در چارچوب فصل شش قانون انتخابات با رعایت اصول از همین لحظه را می‌توانند کار تبلیغات رسمی را شروع کنند و تا ساعت 8 صبح روز 21 خردادماه فعالیت‌های خود را ادامه داده و تا 24 ساعت پیش از رای گیری فرصت تبلیغات به پایان رسیده و پس از آن در روز 22 خرداد شاهد برگزاری انتخابات خواهیم بود.
منبع سایت انتخابات

ایلنا: فرماندار تهران با بیان اینکه قبل از شروع رسمی تبلیغات ریاست‌جمهوری هرگونه میتینگ سیاسی غیرقانونی است، گفت: فرمانداری تهران تمام اهتمام خود را برای ایجاد بستری مناسب جهت برگزاری تجمعات انتخاباتی به کار می‌برد.

حسین طلا در پاسخ به سوالی مبنی بر علت عدم صدور مجوز از سوی فرمانداری تهران برای برگزاری مراسم سالگرد دوم خرداد،گفت: قانون صراحتا اعلام کرده از زمان اعلام رسمی تبلیغات ریاست‌جمهوری نامزدهای انتخابات می‌توانند میتینگ‌های سیاسی برگزار کنند.

وی افزود: فردی به نام جواد امام به نمایندگی از ستاد انتخاباتی موسوی نامه‌ای را جهت کسب مجوز برای برگزاری مراسم دوم خرداد با آرم و لوگوی ستاد انتخاباتی آقای موسوی به فرمانداری ارسال کرده است و از آنجا که تبلیغات ریاست‌جمهوری رسما آغاز نشده است ما نمی‌توانیم تحت عنوان ستاد انتخاباتی یک کاندیدا برای میتینگ سیاسی مجوز صادر کنیم.

فرماندار تهران تاکید کرد: با صحبت‌هایی که با آقای امام کردیم ایشان به دنبال حل مشکل این موضوع هستند و انشاءالله طبق روال قانونی این موضوع حل شود.

طلا همچنین سوال خبرنگار ایلنا که از او پرسید با توجه به اینکه مقام معظم رهبری دوم خرداد را حماسه نامیدند بهتر نبود فرمانداری در صدور مجوز این مراسم همکاری می‌کرد؟ بی‌پاسخ گذاشت.

منبع سایت انتخابات


رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر هر گونه دخالت پرسنل ناجا در مسایل انتخاباتی را مغایر با قانون اعلام کرد و گفت: نیروی انتظامی بدون ورود در زمینه های سیاسی در حدود قانونی به انجام مأموریت خود خواهد پرداخت.

به گزارش خبرنگارمهر، سرتیپ پاسدار اسماعیل احمدی مقدم روز چهارشنبه در حاشیه مراسم رژه پرسنل ناجا در رزمایش امنیت و اقتدار سیستان و بلوچستان درجمع خبرنگاران افزود: با انحلال ستاد مبارزه با موادمخدر و ادغام آن با ستاد مبارزه با قاچاق کالا وارز روند مقابله با مواد مخدر لطمه شدیدی می بیندد. 

وی ادامه داد: به گواه مراجع بین المللی ستاد مبارزه با مواد مخدر یکی از کارآمدترین ارکانها در بخش مبارزبه با قاچاق مواد مخدر بوده و با انحلال آن ضربه بزرگی به روند مبارزه وارد خواهد شد.

وی افزود: لایحه ادغام ستاد مبارزه با مواد مخدر و ادغام آن با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در شورای نگهبان در حال بررسی است.

فرمانده ناجا هر گونه عدول از مقررات را با برخورد قانونی روبرود دانست و گفت: سعی و تلاش در برقراری هر چه بیشتر امنیت در انتخابات خواهیم داشت.

وی در مورد بحث توسعه استان سیستان و بلوچستان و نگاه ویژه به این استان گفت: دولت آقای احمدی نژاد نگاه ویژه ای به این استان داشته واقدامات بسیار متحول کننده ای در طول دولت نهم در این استان انجام گرفته است.

سردار احمدی مقدم افزود: امیدواریم دولت بعدی نیز اقدامات دولت نهم را ادامه داده و در راستای توسعه استان گامهای موثری بردارد.

منبع خبرگزاری مهر

علی لاریجانی ضمن تبیین جزئیات ایفای نقش نظارتی مجلس در دوره دولت نهم و قانونی بودن نظر رئیس مجلس در مورد مصوبات ، گفت: مصلحت نمی بینم که رئیس مجلس یا نهادها و افراد موثر کشور کاندیدا معرفی کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، بخشی ازاین گفتگو که درآن به مسائل منطقه و عرصه بین الملل پرداخته شده بود ، در روزهای گذشته منتشر شد و ادامه گفتگو در پی می آید :

خبرگزاری مهر : برخی اصولگرایانی که انتقاداتی هم نسبت به عملکرد دولت نهم داشتند در آستانه انتخابات ریاست جمهوری پشت سر دکتر احمدی ن‍ژاد ایستادند و از معرفی گزینه دیگر خودداری کردند. به نظر شما در صورت پیروزی آقای احمدی نژاد ، تعامل دولت و این گروه چگونه ادامه می یابد؟

دکتر لاریجانی: به این علت که هم اکنون فضای ایران انتخاباتی است ، بعید می دانم زمان مناسبی برای این بحث باشد. به هرحال تمام نیروهای اصولگرا در این مدت ارزیابی خوبی از نقاط ضعف و قدرت دولت دارند وعقل حکم می کند که درآینده هر کس رئیس جمهور می شود از این ظرفیت استفاده کند.

یک بعد این مسئله سلوک حکومتی است و دیپلماسی، مسائل اقتصادی، فرهنگی و پ‍‍ژوهشی ابعاد دیگر است که در همه این زمینه ها ما نقاط قوت و ضعف داشته ایم . باید پذیرفت استفاده بهینه از منابع اعم از منابع بودجه ای و مادی و یا منبع نیروی انسانی اقتضا می کند با یک متدلوژی خاصی از این منابع استفاده کنیم که بیشترین منافع را داشته باشیم.

هرقدر رفتار ما عقلانی باشد و از پیشینه حوادث استفاده کنیم در واقع آینده را قابل پیش بینی تر می بینیم و می توانیم برای آینده ایرانیان افق روشنی داشته باشیم.علاوه براین رسیدن به سند چشم اندازاحتیاج به نقشه تدوین شده دقیق دارد که دربازه های زمانی 5 ساله و یک ساله بتواند حرکتها را مشخص کند ، این ظرفیتی است که هر کس رئیس جمهور شود این امکان را خود باید فراهم کند که از ارزیابی دیگران مخصوصا نهادهای موثر استفاده کند و در 4 سال بعد آن را توشه راه قرار دهد.

* کاندیداهای احتمالی تا حدود زیادی مشخص هستند نظر شما درباره این نیروها چیست و درکل آرایش  سیاسی فضای انتخابات را چگونه ارزیابی می کنید؟

- زمان فعلی بحث مثبت و منفی بودن آرایش انتخاباتی وجهی ندارد زیرا ثبت نام تمام شده و ما وارد مرحله بعد شدیم و تقریبا قابل پیش بینی است که چه کسانی در نهایت در میدان رقابت خواهند ماند.

اگر این افراد مشهوری که مطرح هستند در عرصه باشند، دارای سلایق مختلف هستند حال اینکه آیا مهندسی افکار عمومی کامل می شود یا خیر، بحث دیگری است که زمان آن در شرایط فعلی نیست. اما افراد کشور با هر سلیقه ای بخواهند یکی از جریانات را انتخاب کنند، نمادی از آنها با درصدی از صحت میان کاندیداها وجود دارد. فکر می کنم با این آرایش به نکته مد نظر مقام معظم رهبری مبنی برحضور گسترده مردم در انتخابات به عنوان مهمترین مسئله ، نزدیک می شویم.

مهم این است که رسانه ها تحلیل هایی داشته باشند که مردم تصویر روشنی از کاندیداها با سلایق مختلف بدست آورند تا هرکس آنچه را برای آینده کشور به مصلحت می داند انتخاب کند.

* شما پس از انعکاس اخبار ثبت نام های دوره دهم ریاست جمهوری از نحوه انعکاس این اخبار توسط رسانه ها انتقاد کردید و از آن حتی به شیطنت رسانه ای یاد کردید. آیا فکر نمی کنید رسالت خبرنگار، انعکاس وضع موجود و به نوعی مطالبه ای برای اصلاح هرچه سریع تر قانون انتخابات ریاست جمهوری است تا شاهد چنین وضعی در ثبت نام داوطلبان نباشیم؟

- این نگاه بسیار مثبت شما به این موضوع را نفی نمی کنم، ممکن است این فایده را هم داشته باشد اما یک ضرری در شرایط فعلی دارد که میدان انتخابات که یک موضوع جدی درجامعه ماست با سرنوشت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مردم مربوط می شود و به حالت تفنن تبدیل شده است . این خود به خود بر جایگاه انتخابات تاثیر می گذارد. درست است که ما در انتخابات پای صندوق می رویم و به یک نفر رای می دهیم اما اگر پشت سر این رای مطالعه نباشد ممکن است عوارضی برای کشور داشته باشد.

به هر حال ما شرایط اقتصادی مان تا حدی مربوط به سلایق اجرایی است.  رفتار فرهنگی مان نیز تا حدی به سلایق مربوط است درست است که قانون تا حدی چارچوب ها را مشخص می کند اما قانون راجع به خیلی از مصادیق بحث نمی کند. قانون کلیات را مطرح می کند اما اینکه افراد مختلف که انتخاب می شوند درمدیریت های استراتژیک از چه ورزیدگی و سلایقی برخوردار باشند و یا چه رشد فکری داشته باشند که بتوانند همه مصالح کشور را درست بیابند ، موضوعی است که با همین رای ها مشخص می شود. زیرا طبقه بعد از رئیس جمهور وزیران و طبقه بعد معاونان آنان و...که یک خیل عظیمی از چارچوب مسائل اجرایی کشور شکل می گیرد بنابراین به نظرم باید زمینه را برای یک نوع انتخابات و رای دادن آگاهانه فراهم کرد.

حال باید پرسید که آیا وقتی این اخبار را برجسته می کنیم به این پروسه کمک می کند یا نه که من این قسمت را خیلی مفید نمی دانم زیرا به نظرم قدری تفنن در انتخابات ایجاد می کند. البته آن بخش که شما می گویید ممکن است انذار دهنده باشد تا عده ای بیشتر به این موضوع توجه کنند.

* براساس بندی از اساسنامه فراکسیون اصولگرایان تاسیس فراکسیون هایی زیر مجموعه فراکسیون بزرگ اصولگرایان منعی ندارد و این فراکسیون های خرد می توانند در هر موضوعی اعلام موضع کنند. آیا این باعث نمی شود از فراکسیون بزرگ اصولگرایان فقط نامی باقی بماند و این اعلام نظرهای متفاوت موجب انشعاب در آن نشده است؟

- همانطور که اشاره کردید در اساسنامه فراکسیون اصولگرایان پیش بینی شده بود که ما فراکسیون های خرد اصولگرایی داشته باشیم . معتقدم باید واقع بین بود ، اصولگراها مبانی مشترک دارند اما در برخی مسائل اختلاف نظرهایی هم دارند به عنوان مثال در مسلک اقتصادی برخی تفاوت نظرها هست یا در مسائل دیپلماسی و فرهنگی سلایق متفاوت دارند و اینطور نیست که در همه ابعاد تاکتیک های یکسان داشته باشند، اما امکان دارد استراتژی آنها تا حدی مشترک باشد. بنابراین واقع گرایی حکم می کرد که تاسیس فراکسیون های خرد در زیرمجموعه فراکسیون اصولگرایان را قبول کنیم.

نکته دیگر این است که مسئله جریان اصولگرایی فقط انتخابات نیست ما هر سال انتخابات داریم و بسیاری از موضوعات مهم دیگر داریم که اهمیت آنها کمتر از انتخابات نیست و در همه فراکسیون ها باید تصمیم گیری شود. بنا نیست به خاطر هر اختلاف نظری فراکسیون انشعاب پیدا کند. اتفاقا اگر یک جریان بخواهد در فراکسیون این خط را دنبال کند که راجع به هر موضوعی فراکسیون باید اظهار نظرکند ممکن است ماهیت فراکسیون را مخدوش کند اما اگریک فراکسیون دراکثریت بود مثل فراکسیون اصولگرایان مجلس که اکثریت است، باید رفتار اکثریت هم از خود داشته باشد نه این که برخوردی اقلیت وار داشته باشد به این معنا که آنقدر سعه صدر داشته باشد که آراء متفاوت را در درون خود هضم کند.

* فراکسیون اصولگرایان مجلس تاکنون به صورت یکپارچه از کاندیدای مشخصی اعلام حمایت نکرده است. آیا این نظر شخص شماست یا براساس نظر جمعی چنین تصمیمی گرفته شده است؟

- در درون فراکسیون اصولگرایان عده ای هستند که معتقدند ما در موضع فراکسیون اصولگرایان باید فرد معرفی کنیم و برخی هم با این نظر مخالفند. البته عده زیادی در این موضوع که موضعی از نظر مبانی فکر اصولگرایی در انتخابات داشته باشیم با یکدیگر هم عقیده هستند. اما این موضوع خیلی پیچیده نیست و در نهایت جریان اصولگرایی و شورای مرکزی فراکسیون می تواند نظرخودش را بدهد. همانطور که مشاهده کردیم عده ای ازدوستان از کاندیدای مورد حمایت خود نام بردند وبرخی هم مخالف هستند و نظرات خود را در شورای مرکزی فراکسیون اظهار داشتند.

ممکن است ظرف یکی دو هفته آینده مجمع عمومی برگزار و این بحث در مجمع عمومی مطرح شود. در نهایت این موضوع یک پاسخ دموکراتیک دارد و افراد نباید خود را به فراکسیون تحمیل کنند وحتی گروههای خردهم نباید چنین کنند به هرترتیب چگونگی ورود به انتخابات به طور طبیعی درمجمع فراکسیون مطرح می شود ومجمع به هر جمع بندی که رسید همه باید از آن تبعیت کنند.

برخی نمایندگان با من صحبت کردند و پیشنهاد تشکیل مجمع عمومی را دادند که من با آن مخالف نیستم اصولا در این مسائل مهم خوب است که مجمع عمومی تشکیل شود وافراد نظرموافق و مخالف خود را بیان کنند و اگر لازم بود رای گیری شود و در نهایت به تصمیم برسند.

* براساس گفته های شما عدم اعلام حمایت از کاندیدای خاص از سوی فراکسیون اصوگرایان تا این لحظه نظر شخص شما نبوده است؟

- نه اینطور نبوده است. البته من یک نظر درباره کل مجلس دارم و بر آن نظر هستم که مجلس به عنوان یک قوه در انتخابات قوه مجریه نباید دخالت کند اما فراکسیون ها می توانند بحث و نظر داشته باشند این اشکالی ندارد اما این مباحث باید متناسب با وزن فراکسیون اکثریت باشد.

* شما درمصاحبه قبلی خود با خبرگزاری مهر گفته بودید در حمایت از کاندیدای خاص منعی ندارید سئوال این است در این دوره از انتخابات به صورت فردی از کاندیدای مشخصی حمایت می کنید؟ 

- بله اصولا این موضوع منعی ندارد اما بحث سر این است که آیا مصلحت است که قوای مختلف اظهار نظر کنند یا نه. وگرنه هر شخص حتی اگر رئیس قوه هم باشد به عنوان یک ایرانی درانتخابات شرکت می کند و رای می دهد می تواند این رای را اعلام هم بکند. اما باید دید این کار درست است و تلقی عموم جامعه این نمی شود که این کار فضاسازی می شود و فضای رقابت به شکل دیگری رقم می خورد.

من مصلحت قوه مقننه نمی بینم که رئیس مجلس و هیئت رئیسه در بحث های انتخاباتی دخالتی داشته باشند البته چارچوب ها ، رفتار درست انتخاباتی و مشوقها همواره به عنوان وظیفه ملی بر دوش ما هست ، اما اینکه انتخاب فرد برای ریاست جمهوری رامردم بررسی کنند مفید تر است. ضمن اینکه ما نباید انتخابات را به پاسخ بله و خیر ختم کنیم ، بلکه انتخابات راباید به یک میدان تعلیم سیاسی تبدیل کنیم که اگر افراد درون این پروسه خود تلاش کنند و کاوش نمایند به یک میزانی از توانمندی سیاسی می رسند اما اگر تلاش نکنند  و منتظر باشند تا کسانی آنها را به کاری امر و از کاری  نهی کنند، این موجب رشد اجتماعی و سیاسی نمی شود.

بهتر است افرادی که فکر می کنند در این پروسه چنین نقشی دارند از اظهار نظر پرهیز کنند. چه نهادهای معتبر و چه افراد موثر. باید اجازه دهند جامعه خود به بلوغ سیاسی برسد زیرا این برای کشور مناسب تر است.

* مجلس هشتم نسبت به دوره های قبل از جایگاه مقتدرتری برخوردار شده اما دولت هم به عنوان مجری همچنان نسبت به اجرای برخی قوانین از جمله احیای شوراهای عالی کوتاهی کرده است، مجلس در چنین شرایطی باید چه کند؟ آخرین ابزار نظارتی مجلس کجاست؟

- البته این مسئله صفر وصد نیست و دردولتهای قبلی نیزگاهی تخلفات قانونی پیش آمده است کما اینکه درگزارشات دیوان محاسبات کشور نیز به آن موارد اشاره شده است و اینطور نیست که آنها بری از تخلف بوده اند.

برخی از تخلفات ممکن است از برداشتهای مختلف یا نیافتن روح قانون باشد اما برخی جاها تجری ازقانون است و آنجا که تجری از قانون باشد مجلس حتما ایستادگی می کند چون نهادینه شدن این فرهنگ بسیار مضر است و ضد عدالت است و مدنیت اسلامی را دچار تزلزل می کند. البته گاهی هم ممکن است برداشت غلط باشد که آن هم مکانیزم دارد. یک وقت ممکن است روح قانون را درست نفهمند که آن هم مکانیزم دارد به هر حال در قانون اساسی بن بست ایجاد نشده است، اجرای قانون با دولت و ناظر بر آن مجلس است.

برای اینکه بین قانون اساسی، قانون مجلس و مصوبات هیئت وزیران پیوستگی به وجود آید ، قانون اساسی تصریح کرده انطباق این مصوبات با قانون به نوعی که روح قانون در مصوبات تجلی یابد طبق اصل 138 قانون اساسی با رئیس مجلس است و آنجا که می گوید خلاف قانون است آن مصوبه باید تغییر کند و البته انصافا به طور معمول مصوبات در هیئتی از حقوقدانان بررسی می شود که نظرشان را به رئیس مجلس ارائه می دهند و ما هم نظرمان را به دولت اعلام می کنیم و معمولا نیز اجرایی شده است . 

این موارد یکی دو مورد نیست به طوریکه در مدت مشخصی حدود 600 مورد بود که به دولت فرستاده شد و دولت موارد خلاف قانون را اصلاح کرد که البته همه آنها در زمان مجلس هشتم نبوده است.

در برخی موارد مانند شورای پول و اعتبار و شوراهای عالی اصلاحات انجام نگرفته است که اجرای آنها الزامی است و اگر درست اجرا نشود حتما مجلس نسبت به آن واکنش نشان خواهد داد. به طوری که در مورد انتزاع سازمان تامین اجتماعی از وزارت رفاه این وضع وجود دارد و ما آن مصوبه دولت را غیر قانونی می دانیم و نظرمان را هم به دولت اعلام کردیم البته دولت از دیوان عدالت اداری نظر گرفت که از نظر ما خلاف بود اما با مصوبه اخیر مجلس مبنی بر اینکه هیچ کس نمی تواند رای رئیس مجلس را درتخلف از قانون رد کند، نظرمان همین است و سازمان  تامین اجتماعی نمی تواند بدون رای مجلس انتزاع شود نه اینکه امکان پذیر نیست، اگر دولت این نظر را دارد باید لایحه به مجلس بیاورد تا مجلس آن را به تصویب برساند اما دولت نمی تواند خود راسا اقدام کند.

* شما در سفر به عمان و یمن در کنار مذاکرات سیاسی به مسائل اقتصادی و حضور بخش خصوصی ایران در این دو کشور هم اشاره کردید. به نظر می رسد مجلس اجرایی شدن سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی را به شدت پیگیری می کند، فکر می کنید چنین اراده ای در دولت نیز وجود دارد؟

- عزم مجلس در این مورد جدی است و این اراده را در تشکیل کمیسیون  پیگیری و نظارت بر اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی نشان داد اما اینکه در دولت چگونه عمل می شود باید گفت دولت هم تلاش زیادی در این عرصه داشته است .همین مورد که 35- 36 هزار میلیارد از سهام را واگذار کرده اجرای بخشی از اصل 44 است اما اینکه در اینکه سهام متوازن توزیع شده یا نه بحث است و محل نقد ماست اما همین که این حرکت آغاز شده است باید به فال نیک گرفت.

کارکمیسیون ویژه این است که آنجا که دولت درست عمل می کند تشویق وحمایت کند وآنجا که نامتوازن است دخالت کند تا حرکت متوازن پیش رود. قانون سیاست های اصل 44 موضوعی نیست که مربوط به یک یا چند سال باشد. مجلس در این باره چند قدم برداشته است. ابتدا قانون اجرایی شدن اصل 44 را به تصویب رساند و سپس کمیسیون ویژه را تشکیل داد و در قانون بودجه 88 هم درچندین بند راههایی را برای اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی درنظر گرفت که به نظر کاراصولی بود وان شاءالله مجلس در برنامه پنجم توسعه هم این اهمیت را به خرج خواهد داد. باید با مساعی مشترک این مسیر را دنبال کنیم.

منبع خبرگزاری مهر


وزیر کشور گفت: نامزدهای تایید صلاحیت شده توسط شورای نگهبان که اسامی آنها اعلام شده، از هم اکنون می‌توانند تبلیغات رسمی خود را آغاز کنند و این مهلت تا ساعت ‪ ۸‬صبح روز ‪ ۲۱‬خرداد ادامه دارد اما پس از آن منع تبلیغاتی هست.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، صادق محصولی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی افزود: به دلیل این که شورای نگبهان اسامی نامزدهای تایید صلاحیت شده را به ما زودتر اعلام کرد ما نیز نیازی نمی بینیم که آغاز تبلیغات رسمی را به عقب بیاندازیم به همین دلیل اسامی نامزدها را اعلام کردیم تا آنها نیز فرصت بیشتری برای تبلیغات رسمی داشته باشند.

وزارت کشور صبح چهارشنبه در اطلاعیه‌ای محمود احمدی نژاد، محسن رضایی، مهدی کروبی و میر حسین موسوی را به عنوان نامزدهایی معرفی کرد که صلاحیت آنان مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته است.

محصولی درباره واجدان شرایط رای دادن نیز اظهار داشت: متولدین ‪ ۲۳‬خرداد ‪ ۱۳۷۰‬و قبل از آن حائز شرایط رای دادن هستند و می‌توانند در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند.

وزیر کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسیدگاهی مشاهده می‌شود که در نشست‌های سخنرانی حامیان نامزدها درگیری پیش می‌آید، آیا تدابیری در این زمینه اندیشیده شده است؟، گفت: فضایی که برای سخنرانی حامیان نامزدها در نظر گرفته شده در اختیار خود آنان است و باید فضایی آرام و بدون تشنج باشد.

وی با اشاره به این که مدیریت این نشست‌ها برعهده خود ستادهاست، گفت: اگر یک نامزدی افکار و نظر خود را بیان می‌کند، صحیح نیست کسی که مخالف نظر آن نامزد است به ایجاد تشنج در نشست اقدام کند.

وزیر کشور تاکید کرد: مردم حرف‌های مردم را می‌شنوند و آن قدر فهیم هستند که مورد اصلح را انتخاب کنند.


** استمرار گفتمان انقلاب وراه شهیدان پیام مردم در انتخابات است وزیر کشور همچنین با تاکید بر برگزاری باشکوه انتخابات آتی ریاست جمهوری توسط مردم، آنان را مجریان اصلی انتخابات خواند و استمرار گفتمان انقلاب و ادامه راه شهیدان را پیام مردم در انتخابات پیش رو دانست.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، محصولی در این نشست خبری درباره انتخابات آتی ریاست جمهوری تصریح کرد: مطمئن هستیم که ملت ایران با برگزاری انتخابات باشکوه علی رغم میل دشمنان نظام، راه رسیدن به اهداف عالیه خود را کوتاهتر می‌کنند.

محصولی با بیان این که در انتخابات پیش رو، استمرار گفتمان انقلاب و ادامه راه شهیدان پیام مردم خواهد بود، گفت: فضای کشور به گونه‌ای است که شاهد استقامت و پافشاری بر آرمان‌های ملت بعنوان مهم‌ترین خواست آنان هستیم.

وی همچنین با تاکید بر این که رقابت انتخاباتی باید موجب ایجاد وفاق و پیوستگی بین صفوف مردم شود اضافه کرد: باید از هر کاری که اتحاد ملی را خدشه دار کند بپرهیزیم.

وزیر کشور ادامه داد: وزارت کشور تمام همت خود را برای همگرایی هر چه بیشتر بین مردم و نخبگان برای تحقق شعار مشارکت حداکثری، رفتار قانونی و اخلاق انتخاباتی صرف خواهد کرد.

وی مردم را دارای بصیرت و فهم بالا خواند که از ابزارهای تبلیغاتی و عملیات روانی پیچیده که توسط دشمنان انقلاب صورت می‌گیرد، آگاهند.

محصولی افزود: حضور باعزت و افتخار آمیز مردم طی سالهای گذشته نشان‌دهنده تاثیر نداشتن عملیات روانی بر مردم است. فضای مناسبی در کشور وجود دارد و نامزدها می‌توانند در فضای آزاد و باز به بیان نظرات خود بپردازند.

محصولی خاطرنشان کرد: مردم به دنبال یافتن حق هستند و در نهایت بر حسب برداشت خود از گفته ها، عملکردها و برنامه‌های نامزدها رای خود را به صندوق می‌ریزند.

وی با بیان این که باید قدر این فضای آزاد و بسیاری مناسب را دانست، به کاندیداهای انتخابات آتی توصیه کرد به دنبال رفتار قانونی و اخلاق مداری در انتخابات آتی باشند چرا که بر اساس تجربه، نحوه مواجهه کاندیداها با مقوله انتخابات و تبلیغات انتخاباتی در شناسایی کاندیدای مورد نظر مردم موثر است.

وی همچنین در ادامه توصیه خود به کاندیداها گفت: باید فرصت پیش آمده را غنیمت شمرده و توقعات مردم را در رفتارهای انتخاباتی مدنظر قرار دهند و از اسراف و تبذیر و رفتارهایی که مخالف شان ملت ایران است بپرهیزند.

به گفته محصولی، اگر کاندیداها به این شیوه رفتار کنند در پیشگاه مردم پیروزند اگر چه ممکن است از نظر ظاهری نتیجه دیگری رقم بخورد.

وی حضور مردم در انتخابات را نشان‌دهنده اعتماد آنان به انقلاب، کشور، مسئولان و مجریان برگزاری انتخابات دانست و افزود: درباره پاسداری از آرای مردم پیش بینی‌های لازم در قانون صورت گرفته و تلاش مجریان انتخابات این است که از تک تک آرای مردم صیانت صورت گیرد.

وی یادآور شد: شورای نگهبان ناظر انتخابات است و همچنین وزارت کشور هیات های بازرسی از عملکرد مجریان را تشکیل داده تا بر آنان نیز نظارت صورت گیرد.

وزیر کشور همچنین تاکید کرد: هر یک از نامزدها می‌توانند برای هر یک از شعب اخذ رای یک نماینده معرفی کنند و ما مجددا استقبال خود را از این مساله اعلام می‌کنیم.

وی با بیان این که انتخابات در فضایی شفاف و روشن صورت می‌گیرد ادامه داد : مردم مجریان اصلی انتخابات هستند چرا که تشکیل هیات‌های اجرایی مطابق قانون از معتمدان مردم صورت می‌گیرد و مجریان انتخابات نیز که بر سر صندوق‌ها حاضر می‌شوند توسط همین هیات‌های اجرایی مردمی انتخاب می‌شوند.

وی از برگزاری جلسه‌های متعددی برای استفاده مساوی نامزدها از صدا و سیما خبر داد و گفت: در این دوره از انتخابات برنامه‌های بهتر و با کیفیت بیشتر نسبت به دوره‌های قبل در راستای معرفی برنامه‌های کاندیداها از صدا و سیما خواهیم داشت.

وی همچنین از قرعه کشی ترتیب پخش برنامه‌های تبلیغاتی کاندیداهای انتخاباتی طی بعداز ظهر امروز و با حضور نمایندگان کاندیداها خبر داد و خاطرنشان کردکه برای اولین بار در تاریخ انتخابات قرار شده است در آخرین روز تبلیغات انتخاباتی که صدا و سیما امکان پخش برنامه‌های مختلف نامزدها را دارد ترتیبی اتخاذ شود تا هر کدام از کاندیداها بتوانند برنامه‌ای را داشته باشند، به این ترتیب شرایط استفاده مساوی و مناسب برای همه کاندیداها فراهم شده است.

منبع سایت ایرنا


مجتبی ثمره هاشمی مسئول ستاد هماهنگی حمایت های مردمی از احمدی‌نژاد با تشریح اهداف و رویکردهای حامیان احمدی‌نژاد در انتخابات، گفت: همه منویات و مقاصد یک دولت به طور طبیعی در طول 4 سال امکان وقوع ندارد.

دومین نشست انتخاباتی خبرگزاری فارس در حالی با حضور مجتبی ثمره هاشمی مسئول ستاد هماهنگی حمایت‌های مردمی از احمدی‌نژاد رقم خورد که با نزدیک شدن به روزهای انتخابات دهم ریاست‌جمهوری، فضای مباحث سیاسی گرمای بیشتری یافته است.

ثمره هاشمی تا قبل از ماههای منتهی به انتخابات مشاور ارشد رئیس جمهور بود و با اندکی تامل می‌شد همان مواضع و رویکردهای احمدی‌نژاد را در سخنان و مواضع او نیز یافت اما به یکباره استعفا داد تا وارد عرصه هماهنگی حامیان مردمی احمدی‌نژاد شود و شائبه‌ای مبنی بر فعالیت دولتی‌ها در حمایت از احمدی‌نژاد برای انتخابات، متوجه دولت نهم نشود.

آنانکه از نزدیک با مجتبی ثمره هاشمی هم‌کلام‌ شده اند، به خوبی می دانند که نه تنها او در 4 سال گذشته-غیر از رسانه ملی- در هیچ رسانه‌ای حضور نیافته است، بلکه چندان با مصاحبه‌هایی که مملو از حرفهای سیاسی باشد هم میانه‌ای ندارد؛ اگر هم لب به سخن بگشاید، در خلال صحبت‌هایش از مباحث اخلاقی غافل نمی‌شود و آنچنان با طمانینه سخن می گوید تا در مقابل همه کلماتی که بیان کرده، بتواند پاسخگو باشد.

آنچه می‌خوانید، حاصل گفتگویی است که در خلال بازدید مجتبی ثمره هاشمی مسئول ستاد هماهنگی حمایت‌های مردمی از احمدی‌نژاد از خبرگزاری فارس، با وی انجام شده است.

فارس: آقای ثمره، از ستادهای حامی آقای احمدی‌نژاد چه خبر؟ آیا با توجه به اینکه رئیس‌جمهور گفته است من ستاد ندارم، تعدد ستاد‌های خودجوش مردمی که به حمایت از آقای احمدی‌نژاد می‌پردازند، آسیب‌های خاص خود را ندارد؟ تدابیری در این زمینه داشته اید؟

- استقبال مردم به موضوع انتخابات ریاست جمهوری با توجه به اهمیت آن و فضاهای تبلیغی در رسانه‌ها و رسانه ملی، این فضا را به دنبال دارد که گروه‌ها و اقشار زیادی از مردم احساس مسئولیت می‌کنند که به نحوی در موضوع انتخابات مشارکت‌ داشته باشند.

با توجه به رویکرد آقای احمدی‌نژاد که صاحب انتخابات را مردم می‌دانند، ایشان از اینکه تشکیلات و ستادهایی تحت عنوان خاص ایجاد شود، پرهیز داشتند، چون هر عنوان خاص این احتمال را داشت که محدودیتی ایجاد کند و یا عده‌ای خود را متعلق به‌ آن عنوان و یا حتی یک ستاد ویژه و خاص ندانند؛ بنابراین مشی ایشان بر این شد که ستاد ویژه‌ای که از جانب ایشان باشد نداشته باشند و این را در چند بار در مصاحبه‌های خودشان هم اعلام کردند.

اما این بدان مفهوم نبود که هیچ نوع سازماندهی هم در گروه‌ها و علاقه‌مندان فعالیت‌های حمایتی وجود نداشته باشد، در نتیجه بنده تصمیم گرفتم که در حد بضاعت خودم وارد این میدان بشوم و سعی شود که این فعالیت‌ها هم‌جهت بشود. هرچند که ممکن است به دلیل گستردگی کار، نشود همه کارها را سازماندهی کرد.

خیلی از خلاقیت‌ها و هنرمندی‌ها متکی به عشق و علاقه و محبت وجود دارد که باید در فضای خودش بروز پیدا کند نه در فضایی که دیگران تعریف می‌کنند و یا می‌سازند؛ حتی قبل از تشکیل ستاد هماهنگی حمایت‌های مردمی از دکتر احمدی‌نژاد، افرادی خودشان به صورت خودجوش سازماندهی کرده و در حد بضاعت خودشان برنامه‌ریزی کرده بودند که وارد فعالیت‌های تبلیغاتی برای دکتر احمدی‌نژاد بشوند.

پس از آنکه ستاد هماهنگی حمایت‌های مردمی اعلام موجودیت کرد،‌ مرکزی پیدا شد که اینگونه افراد مراجعه کنند تا اگر لازم است، هماهنگی‌هایی انجام بشود که موجب قرار گرفتن فعالیت‌ها در یک راستا شود.

شی ستاد هماهنگی حمایت‌ها نیز این است که همانطور که از اسمش پیداست، بین همه فعالیت‌ها تا آنجا که مقدور است، هماهنگی ایجاد کند.

وسعت کار بسیار زیاد و در پهنه همه ایران است و کسانی هم که می‌خواهند وارد عرصه فعالیت‌های حمایتی از دکتر احمدی‌نژاد شوند، بسیار زیاد هستند؛ بخصوص در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری این احساس را دارند که گفتمان مطرح شده، گفتمان انقلاب اسلامی است، متکی به فطرت‌های پاک و وجدان‌های بیدار است و می‌بینید که تهدیداتی هم نسبت به این گفتمان وجود دارد،‌ هم به شدت در خارج از کشور و هم در داخ کشور بعضی‌ها این گفتمان را برنمی‌تابند و ترجیح می‌دهند که خارج از این گفتمان و یا با اختلاط با گفتمان لیبرالی یا گفتمان‌های دیگر چیزی را ارائه کنند.

* اهداف و ویژگی‌های ستادهای مردمی حمایت از احمدی‌نژاد

این احساس خطر در بسیاری از مردم پیدا شده و به همین دلیل با شور و شوق فراوان وارد میدان شده‌اند و علی‌القاعده، اگر مراجعه‌ای داشته باشند، ما 4 عنوان را به عنوان ماموریت همگانی مطرح کردیم:

یکی اینکه این انتخابات فرصت مناسبی است که مجددا مروری بر ارزش‌های انقلاب بشود و اینها تبیین شود؛ دوم اینکه در ذیل این ارزش‌ها و عناوین، خدماتی که در این دوره انجام شده، توضیح داده شود؛ ‌سوم اینکه شبهاتی که دائم ایجاد می‌شود و توأم با تخریب و خلاف واقع است، این شبهات مرتفع شود؛ چهارم هم دعوت به مشارکت هرچه بیشتر.

اینها 4 هدفی است که برای همه نیروها و کسانی که می‌خواهند فعالیت کنند، توصیه شده که در همین چارچوب با ضوابط خودش فعالیت‌ کنند؛ ضوابطی از جمله اینکه رعایت عدالت و انصاف بشود، انتقاد منصفانه باشد، در بیان موارد افراط و تفریط وجود نداشته باشد، پاکی، پاکدستی، عدم مزاحمت برای دیگران،‌ پرهیز از جدال و رعایت اخلاق اسلامی و حسن خلق نیز در کارها باشد. در واقع اینها همان چیزهائی است که در ازش‌های انقلاب وجود دارد و باید در ستادهای حمایت از آقای احمدی‌نژاد و فعالیت‌های تبلیغاتی حاکم باشد و این طبیعت کار است.

* احتمال برخی سازماندهی‌ها برای تخریب حامیان احمدی‌نژاد به نام ستاد

با این اهداف و با این روش‌ها و سیاست‌ها، به طور طبیعی هرگروه و تشکیلاتی می‌تواند وارد میدان شود و فعالیت‌ کند و آنوقت می‌تواند مدعی باشد که در انتخابات از آقای احمدی‌نژاد حمایت می‌کند؛‌ اما اگر چیزی خلاف این اتفاق بیافتد، آنوقت جای سئوال وجود دارد و آقای احمدی‌نژاد هم در مصاحبه خود گفته‌اند که اگر خلاف این معیارها اتفاق بیافتد، دیگر آن گروه یا فرد تعلقی به این جریان ندارد.

احتمال دارد افرادی و یا گروه‌هایی خدای ناکرده حتی توسط برخی سازماندهی شوند تا بگویند ما طرفدار فلانی هستیم اما عمل و رفتار آنها خلاف آن مشی خود آقای دکتر احمدی‌نژاد باشد؛ طبیعی است که آنها نمی‌توانند در این جبهه تعریف شوند.

فارس: شما به موضوع دعوت به مشارکت هرچه بیشتر مردم در انتخابات اشاره کردید، اما برخی از افراد و گروه‌های مخالف دولت معتقدند که حامیان احمدی‌نژاد پیروزی مجدد خود را در گرو مشارکت کمتر مردم در انتخابات می‌دانند؛ آیا این حرف درست است؟

واضح است که هر یک رای بیشتر که به صندوق‌ها ریخته شود، این رای ناشی از یک اراده است، آن اراده متعلق به یک انسان است، آن انسان برای دادن رای، یک راه و یک مشی را انتخاب کرده و به یک جبهه ورود پیدا کرده است و این بسیار مهم است؛ هم آثار تاریخی مهمی دارد و موجب اقتدار ملت ایران است و هم موجب اقتدار دولتی است که سرکار خواهد آمد تا با پشتوانه قوی‌تری برای مردم کار کند. مشارکت حداکثری مفهوم خاص خود را دارد و شرکت در انتخابات علامتی از نشاط، حضور و علاقه مردم به کشور و نظام است.

* همه گروه‌ها با پرهیز از یاس‌آفرینی به دنبال مشارکت حداکثری باشند

اگر همه گروه‌ها و کاندیداها و صاحبان تریبون با پرهیز از ایجاد شبهه و یاس‌آفرینی، مردم را به مشارکت معنادار دعوت کنند و رئیس‌جمهور با رای بالا انتخاب شود، در میزان اقتدار و سربلندی کشور تاثیر بسزایی خواهد داشت.

فارس: آقای احمدی‌نژاد در زمان تبلیغات انتخابات چه استفاده‌ای از رسانه‌ها خواهد داشت؟ شما آمادگی آقای احمدی‌نژاد برای مناظره با سایر کاندیداها را اعلام کردید، آیاتاکنون دیگر کاندیداها از مناظره استقبال کرده‌اند؟

* کاندیداها اثباتی صحبت کنند/ نباید مردم را دست‌کم گرفت

مردم از هر نامزدی که مورد تایید قرار می‌گیرد و وارد عرصه انتخابات می‌شود، این انتظار را دارند که اثباتی صحبت کند، یعنی اول باید ثابت کند که برای تصدی ریاست جمهوری صلاحیت دارد، چون این یک مسئولیت خطیر و مهم است؛ و برای اثبات این، یک کاندیدا باید خودش را خوب معرفی کند و سوابقش را بیان کند، بگوید در گذشته چه کارهایی کردم، چقدر در انقلاب مشارکت داشتم، قبل از انقلاب چه فعالیت‌هایی داشتم، بعد از انقلاب و در دوره جنگ و بعد از جنگ چه کردم و کجا بودم، چقدر حضور در صحنه‌های بعد از انقلاب را مورد توجه قرار داده، چقدر برای منافع ملت کار کرده و چقدر آماده فداکاری است. اینها باید مشخص شود.

دوم اینکه برنامه‌های خودشان را در موضوعات مختلف اعلام کنند. این هم اهمیت دارد که کاندیداها در فضای واقعی جامعه وارد شوند و با شناختی حقیقی از مردم وارد صحنه شوند و برداشت درستی از فهم عمومی و افکار عمومی داشته باشند.

از آثار تبلیغاتی که پیداست؛ ظاهرا بعضی‌ها مردم را دست کم گرفته‌اند و فکر می‌کنند مردم توجه ندارند و یا مثلا در چند مطلب از حقایق فعالیت‌ها دور می‌شوند درحالی که مردم بسیار باهوش، تیزبین و با چشم‌های بینا، گوش‌های شنوا و قلب‌های روشن حوادث و موضوعات را رصد می‌کنند و به آن توجه دارند.

فارس: یعنی شما معتقدید برخی از گروه‌ها یا افراد برای مردم احترام کامل قائل نیستند؟

باید به مردم احترام گذاشت؛ قطعا مردم نمی‌پسندند کسی که به واسطه رای آنها اکنون مشغول به کار است، مورد اهانت، تهمت و تکذیب قرار بگیرد؛ متاسفانه بعضی‌ها تصور می‌کنند که تخریب یک نامزد انتخاباتی به نفع آنهاست.

* نباید به دولت مشغول خدمت‌گزاری مدام تیراندازی شود

آقای احمدی‌نژاد که در حال حاضر مسئولیت دارد و دولت با تمام قوا در حال خدمتگزاری است و نباید به دولتی که با تمام قوا در حال خدمتگزاری است، دائم تیراندازی شود؛ باید بگذارند این دولت تا آن لحظات آخر هم کار کند؛ یکی از ویژگی‌های این دوره این است که دولت نهم و آقای احمدی‌نژاد به آن قسمی که یاد کردند و عهدی که با ملت بستند، صادقانه وفادار است، این یک تعهد 4 ساله است و تا روز و ساعت آخر باید به آن عمل کنند، نه اینکه تعهدشان 3 ساله باشد و یک سال را برای تبلیغات و سروصدا بگذارند و کشور از کار متوقف شود و یا حتی کمتر.
دولتی که با تمام وجود در حال خدمت و عمل به تعهد خود است، این جفا است که از هر طرف مورد هجمه قرار گیرد و به این قطاری که در مسیر پیشرفت و تعالی و خدمت در حال حرکت است، سنگ‌اندازی شود و شیشه‌هایش را بشکنند و زخمی‌اش کنند؛ این را ملت نمی‌پذیرد و آقایان باید متوجه باشند که ملت در وقت خودش قضاوت خود را خواهد کرد و نباید فکر کنند که با تخریب می‌توانند کاری را از پیش ببرند.

فارس: در مورد مناظره نگفتید؛ با توجه به اعلام آمادگی آقای احمدی‌نژاد برای مناظره، آیا تاکنون کاندیدایی برای مناظره اعلام آمادگی کرده است؟

همانطور که قبلا اعلام شد، آقای دکتر احمدی‌نژاد آمادگی دارند و به مناظره دعوت کرده‌اند؛ البته هنوز فرصت برای این دعوت به مناظره وجود دارد و شاید در روزهای آتی این اتفاق بیفتد.

فارس: آیا آقای احمدی‌نژاد در این انتخابات شعار انتخاباتی هم خواهند داشت؟ این شعار چیست؟

احتمال دارد که شعارهای خاصی هم مطرح شود؛ اما آنچه که مسلم است، همه در تعقیب همان ارزش‌های مورد قبول ملت ایران و در چارچوب گفتمان انقلاب اسلامی و چیزهایی است که همه فطرت‌های بشری به دنبال آن هستند.
رئیس جمهور از چند ماه پیش که به زنجان سفر کردند، مشغول تبیین خصلت‌ها و مسئولیت‌های دولت اسلامی هستند که توجه به همین عنوان "دولت اسلامی " و خصلت‌ها و وظایفی که به این دولت مربوط می‌شود، نشان می‌دهد که گفتمان آتی چه خواهد بود و بر چه مبنایی قرار دارد.

گفتمان انقلاب و دولت اسلامی تحت پوشش توحید و خداپرستی خواهد بود؛ در تعلیمات انبیاء الهی، در زیر چتر توحید موارد متعددی وجود دارد که قابل سرایت به جریان اجرایی کشور است و بسیاری از رفتارهای دولت نهم دراین سالها، مبتنی بر آنها است؛ گفتمان، یک حرف و جمله نیست که با هم ترکیب شود و مردم هم آن را بپسندند بلکه گفتمان، یک منظومه فکری است و شعارها هم باید بر آن استوار شود.

ایمان به کارآمدی اسلام، شرط اول ورود به این گفتمان است. باید به کارآمدی اسلام، ایمان داشت و معتقد بود که با این تعالیم می‌تون امور را در عرصه‌های مختلف تدبیر کرد؛ خود انقلاب، دلیل واضحی بر این است که این گفتمان چقدر قدرت ورود به عرصه واقعیت را دارد؛ عدم تمکین در مقابل نسخه‌های شرقی و غربی نیز یکی از شاخصه‌های گفتمان انقلاب و امام است.

از ویژگی‌های دیگر گفتمان انقلاب، عدالت، عزت‌خواهی، مبارزه با ستمگران، دفاع از مظلومان، توجه ویژه به محرومان و مستضعفان، ترویج اخلاق حسنه، صیانت از منابع طبیعی، انسانی و فرهنگی، ایستادگی در مقابل دشمن است. از ویژگی‌های دیگر، کشف و شکستن بت‌های بزرگ است. این لازمه توحید و از صفات ویژه شیخ‌الانبیاء ابراهیم(ع) است و بت‌شکنی یک وظیفه برای دولت اسلامی است و هر ملت موحدی مثل ملت ایران بت‌های عالم را می‌شکند.
از جمله ویژگی‌های دیگر دولت اسلامی، اعتقاد به ابرقدرتی است. ملتی که متکی به خداوند قادر مطلق باشد، قطعا ابرقدرت است و دیدید که در غزه ثابت شد که خداوند همه قدرت‌ها را در مقابل ملت غزه ذلیل کرد.

* شعار "دولت اسلامی " می‌تواند منعکس‌کننده نیات دکتر احمدی‌نژاد در عرصه اسلامی باشد

تلاش برای پیشرفت و تعالی همه جانبه و کمال انسانی- تلاش برای رسیدن به جامعه الگو و نمونه و شاهد- این دستور اسلام است که جامعه اسلامی به یک جامعه الگو و شاهد تبدیل شود و دولت اسلامی باید با این اعتقاد وارد میدان شود تا همانطور که اکنون ملت ایران دربسیاری از زمینه‌ها الگو هستند، در تمام زمینه‌ها الگو باشند.
مجاهدت ملت ایران در بت‌شکنی، عزت، پرچمداری و عدالت در جهان الگو است و در پیشرفت علمی و فناوری هم باید بیش از پیش به این سمت حرکت کنیم و همه اینها برای اسوه بودن و حرکت به سمت جامعه اسلامی نمونه است.

الگوی همه ملت‌های مسلمان پیامبر اعظم(ص) است و چون پیامبر شاهد بر ما است، ما باید "شاهد " دیگران باشیم و این تصریح قرآن است؛ آزادگی هم از دیگر صفت‌های دولت اسلامی است.
این گفتمانی است که ملت ایران انتخاب کرده و در این مسیر در حال حرکت است و طبیعتا کسانی باید سکا‌ن‌دار قوه اجرایی باشند که معتقد به این گفتمان و این ارزش‌ها باشند و شاید شعار دولت اسلامی با این مفاهیم و برخی موارد دیگر، بتواند منعکس‌کننده نیات آقای دکتر احمدی‌نژاد در عرصه انتخابات باشد.

فارس: آیا برنامه‌های آقای احمدی‌نژاد نسبت به 4 سال گذشته تغییر خواهد کرد؟

* همه مقاصد یک دولت در طول 4 سال محقق نمی‌شود

همه منویات و مقاصد یک دولت به طور طبیعی در طول 4 سال امکان وقوع ندارد؛ به عنوان مثال یکی از آرزوهای آقای دکتر احمدی‌نژاد تاسیس بانک اسلامی است؛ بانکی که قوانینش بر اسلام اتکا داشته باشد و معتقد هستند که می‌توان این کار را انجام داد، اما تا به حال مفهوم حقیقی آن در کشور محقق نشده است.

یا طرح تحول اقتصادی که 7 بند مختلف مانند هدفمند کردن یارانه‌ها، اصلاح امور گمرک، اصلاح مالیات‌ها، حفظ ارزش پول ملی، بهینه کردن تولید در کشور دارد، هنوز در دستور است و بعضی موارد آن در مجلس تصویب نشد که انشاءالله با همکاری نمایندگام محترم، در مجلس تصویب شود.

و این قبیل کارها طبیعتا جزو برنامه‌های آینده دکتر احمدی‌نژاد خواهد بود.
یا در بخش فرهنگی بخصوص در بخش آموزش و پرورش، ایشان از همان ابتدا تعریف جامع و مانعی از تربیت و آموزش ارائه کردند.

تربیت نسل‌هایی که مؤمن، انقلابی، آزاده، خلاق، حاضر در صحنه، متناسب با نیازهای کشور، حافظ فرهنگ اسلام و ایران، شجاع از جمله اهداف عالی‌ای است که طبیعتا برای رسیدن به این اهداف، باید تحولات مهمی در محتوا و برنامه‌های آموزشی کشور اتفاق بیافتد که در برنامه‌های تبلیغی در رسانه ملی به آن اشاره خواهد شد.

فارس: آقای ثمره، ‌چگونگی تامین هزینه‌های تبلیغاتی کاندیداها همیشه مورد سئوال افکار عمومی بوده است و قاعدتا شما هم باید توضیح بفرمایید که فعالیت‌های انتخاباتی آقای احمدی‌نژاد با چه هزینه‌‌هایی تامین شده است

بنده دعوت می‌کنم از افراد مختلف، کسانی که علاقمند هستند، به ستادهای حامیان آقای احمدی‌نژاد یک سری بزنند و اوضاع و احوال را ببینند، بر اساس همان مشی که خود آقای احمدی‌نژاد اعلام کرده‌اند و آزادگی که دولت اسلامی دارد و مردمی بودن فعالیت‌های ستاد، طبیعی است که همه چیز آن مردمی است و تامین مالی آن هم- البته اگر تامین بشود- آن هم مردمی است، اخیرا یک شماره حسابی هم اعلام شد که کسانی که تمایل دارند کمک‌ها را به آن واریز کنند و قطعا به حداقل رساندن هزینه‌ها، پرهیز شدید از تشریفات، توجه به هزینه‌های ضروری مانند اعزام سخنران و انتشار جزوات از اهم کارها است.

* پولدارهای درجه یک به سمت ستادهای احمدی‌نژاد نمی‌آیند

خیلی‌ها مراجعه کردند و برای ستاد جایی را در اختیار قرار دادند، خیلی از کسانی هم که خودشان به ستاد وارد شده‌اند، بخشی از هزینه‌ها را خودشان پرداخت می‌کنند؛‌ خدا را شکر می‌کنیم کسانی به این ستادها کمک می‌کنند که نه داعیه، نه درخواست و نه پول هنگفتی دارند بلکه همین مردم کوچه و بازار هستند که کمک می‌کنند و آن پولدارهای درجه یک و کسانی که قله‌های ثروت را اندوخته‌اند، اصلا به سمت ستادهای ما نمی‌آیند چون در اینجا جایی ندارند و باید آنها را در جای دیگری جستجو کرد.

فارس: در کنار مسائلی که در ستادهای کاندیداها وجود دارد، برخی از گروه‌ها و افراد از نحوه برگزاری انتخابات ابراز نگرانی می کنند و می‌گویند که باید روش‌های دیگری برای ‌نظارت بر انتخابات تعبیه کنیم. نظر شما چیست؟

قانون تکلیف همه چیز را روشن کرده، هر چیزی که بخواهد فراقانونی انجام شود، نمی‌توان از آن استقبال کرد. در قانون اساسی تکلیف نظارت مشخص است؛ در قانون مشخص شده که نمایندگان نامزدهای انتخاباتی طبق مقررات می‌توانند حضور و نظارت داشته باشند اما اینکه خارج از قانون بخواهند گروهی را درست کنند، باید دید چه کسانی به دنبال آن هستند.

* مطرح‌کنندگان نظارت فراقانونی بر انتخابات، بهانه به دشمن می‌دهند

اگر نامزدهای فعلی این را درخواست می‌کنند، به سابقه خودشان مراجعه کنند و ببینند در انتخابات در موارد مختلف، خودشان و یا دوستان و یا طرفدارانشان چگونه انتخاب شدند،‌ همان ساز و کار برای انتخابات بعدی هم وجود دارد.
کسانی که مواردی مانند نظارت فراقانونی بر انتخابات را مطرح می‌کنند،‌ بهانه دادن به دست دشمنان ملت ایران می‌دهند و باید بدانند که به هر حال قانون بهترین حاکم است.

فارس: در کنار مطرح شدن برخی القائات برای عدم سلامت انتخابات، این روزها برخی رسانه‌ها و اشخاص در روش های تبلیغی انتخاباتی خود به بسیج بیست میلیونی-به فرموده امام راحل- هجمه کرده اند و مدعی هستند که آحاد میلیونی بسیج و بسیجیان به مثابه نیروهای نظامی که شغلشان نظامی‌گری است، هستند و آنها نباید نظرشان را نسبت به کاندیداها اعلام کنند و از فردی حمایت کنند. نظر شما چیست؟

* مطرح کردن "رای زیر 40 میلیون یعنی عدم استقبال از انتخابات " یک شیطنت است

ترفندی که بعضی‌ها به کار بردند این بود که بعضی‌ها خارج از واقعیات، تعداد رای‌دهندگان را بیش از آن تعدادی که مراجع رسمی اعلام کرده‌اند، می‌گویند و بعد هم می گویند مثلا اگر 40 میلیون کمتر رای بدهند، پس از انتخابات استقبال نشده است، هر فردی به راحتی متوجه می‌شود که این یک شیطنت است تا اگر هر تعدادی کمتر از آن رقمی که خودشان می‌گویند شرکت کردند، آنوقت بگویند استقبال نبوده است.
از سوی دیگر، چون احتمال می‌دهند آراء و مشارکت در سطح کشور بالا باشد، از الان مسائلی را مطرح می‌کنند که اگر تعداد رای‌دهندگان بالا بود، بگویند که بسیج وارد شده و تبلیغ کرده است؛ همان داستانی که در انتخابات قبل هم مطرح کردند، درحالی که در سال 84 هرگز چنین چیزی اتفاق نیافتاد.

* نمی‌توان افراد را از حق شهروندی محروم کرد

ما معتقدیم نمی‌توان افراد را از حق شهروندی خودشان محروم کرد.
قانون گفته که نیروهای نظامی، انتظامی و عناصر دست‌اندرکار اجرایی و نظارتی انتخابات، حق تبلیغات انتخاباتی ندارند؛ اگر خارج از این محدوده کسی تردید دارد، از قانون‌گذار سئوال کند، نه اینکه تفسیر خودشان از قانون را به دیگران تحمیل کنند.

فارس: با توجه به آن اخبار و رویکرهای رسانه‌ای که این روزها در آستانه انتخابات می‌بینیم، ارزیابی شما از فضای رسانه‌ای حال حاضر کشور چیست؟

صحنه اطلاع‌رسانی در کشور جهات مثبت و منفی دارد. جهت مثبتش این است که رسانه‌ها نقش بسیار مهمی در فعال کردن و دغدغه‌ فضای انتخابات دارند و فضا را انتخاباتی می‌کنند و می‌بینیم که هرچه به انتخابات نزدیک‌تر می‌شویم، مراجعات مردم به رسانه‌ها بیشتر می‌شود.

از سوی دیگر اگر رسانه‌ها واقع‌نمایی کنند و برای انتشار نظرات و برنامه‌های کاندیداها و تبیین مواضع تلاش کنند، این خیلی به انتخاب صحیح مردم کمک می‌کند؛ پوشش خبری وقایع انتخاباتی مانند سخنرانی‌ها، مناظره‌ها و اعلام حمایت‌ها نیز می‌تواند خیلی مثبت باشد و اینکه نظرات دشمنان ملت ایران در این موضوع را انعکاس دهند تا مردم بدانند دشمن به دنبال چه چیزی است؛ اگر رسانه‌ها به دنبال چنین رویکردهایی باشند می‌تواند با حضور مردم انتخاباتی پرشور شکل بگیرد و ملت اقتدار خود را یک بار دیگر به رخ دشمنان بکشد.

اما متاسفانه جهات منفی نیز وجود دارد و آن عدول از مواضع عادلانه و منصفانه و کم انگاشتن فکر، عقیده و حساسیت اخلاقی مردم است.

یکی از ترفندهایی که در دوره دولت نهم به کار گرفته شد همین بود که دائم علیه اقدامات دولت و افرادی که در دولت کار می‌کنند، مطلب بنویسند و دولت را وارد چالش کنند تا از وظایف اصلی‌اش باز بماند و بعد بگویند دیدید دولت کار نکرد؛ اما دولت از همان ابتدا متوجه این موضوع بود و به همین دلیل توانست بیشترین کار را بکند و در عین حال بیشترین اهانت، تهمت و انتقاد غیرمنصفانه علیه دولت مطرح شد؛ هیچ دولتی و هیچ رئیس جمهوری اینچنین مورد بی‌مهری و بی‌انصافی از سوی برخی گروه‌ها و رسانه‌ها قرار نگرفته بود.

الان هم همین موضوع ادامه دارد و قطعا به نفع هیچ کس نیست. به نفع آنها هم نیست، فکر می‌کنند که به نفعشان است. بعضی از رسانه‌ها منصف هستند اما تعداد قابل توجهی هم هستند که انصاف را رعایت نمی‌کنند. مردم از فضای بی‌انصافی و تهمت خوششان نمی‌آید و اصلا از آن استقبال نمی‌کنند، در این زمینه باید از گذشته درس گرفت.

* با نشستن در برج عاج و از روی گزارش‌های کاغذی نمی‌توان مملکت را مدیریت کرد

مردم علاقه‌ای به این موضوعات ندارند که افرادی بخواهند روز روشن را تکذیب کنند و بگویند الان شب است؛ سفرهای استانی که جلوه‌ای از عدالت است را می‌گویند خرج دارد. آیا با نشستن در برج عاج و از روی گزارش‌های کاغذی مملکت را می توان نظارت و مدیریت کرد ؟

بله، سفر که انجام می‌شود، بنزین مصرف می‌شود، رفت و آمد دارد، آنهایی که می‌روند باید یک غذایی بخورند و جایی بخوابند، بله اینها خرج است اما این را مقایسه کنیم با اینکه دولت بخواهد نظارت عمومی را بردارد تا زمینه بی‌عدالتی فراهم شود.

دولت نهم با جلوگیری از تشریفات و صرفه‌جویی در هزینه‌‌های تجملی و سفرهای خارجی غیرضروری و طولانی که متاسفانه در برخی دوره‌ها باب شده بود، بیت‌المال را در دورافتاده‌ترین مناطق ایران عزیز به دست صاحبانش می‌رساند و برای آبادانی و عمران آن، بر اساس نیازهای واقعی مردم تصمیم می‌گیرد.
شاید برخی هم چون عشق و علاقه و یا توان لازم برای اینگونه نوکری مردم را در خود نمی‌بینند، به نفی برکات و تضعیف دستاوردهای سفرهای استانی مبادرت می کنند.

* شاید 10 درصد دستاورد دولت در سیاست خارجی در داخل منعکس نشده است

آنها سفرهای استانی و حتی مواضع خارجی دولت -که موجب عزت ملت ایران است- را نادیده می‌گیرند در حالی که عظمت موفقیت جمهوری اسلامی و ملت ایران در خارج از کشور، شاید 10 درصدش هم در داخل کشور منعکس نشده است. کسانی متوجه این موضوع می‌شوند که به خارج از کشور بروند و ببینند و یا حتی ایرانیانی که در خارج از کشور هستند می‌توانند این عظمت را ببینند.

* مردم با تاریکی فضای تبلیغاتی امروز کشور حرکت نمی‌کنند

یا می‌بینیم که فعالیت‌ها و آمارها را تکذیب می‌کنند و هرچه می‌گوئیم، می‌گویند دروغ است؛ خوب، این کار راحتی است اما مردم می‌فهمند چون وقتی بگوئید هیچ کار انجام نشده، آن روستایی و شهری می‌بیند که در محل زندگی و یا محل کارش چه اتفاقی افتاده و حرف‌های آنان را باور نمی‌کند.
سر جمع فضای تبلیغاتی کشور اکنون مثبت نیست اما ملت ایران با نور چشم خود حرکت خواهد کرد، نه با تاریکی‌ای که آنها ایجاد می‌کنند.

منبع رجا نیوز


رئیس جمهور یکی از مهمترین دستاوردهای سفرهای استانی هیئت دولت را حضور مردم در صحنه خواند و گفت: شما دیدید که ملت ایران شهر به شهر و استان به استان در موضوع هسته ای آمدند و ایستادند و با اقتدار کامل خواستار حقانیت خود در این موضوع شدند.

به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به استان سمنان ، دکتر احمدی نژاد صبح چهارشنبه در آخرین سفر استانی خود  دور دوم ، در بدو ورود به فرودگاه سمنان در جمع خبرنگاران اظهار داشت : سفرهای استانی باعث شد تا ملت ایران همبستگی واقتدار خود را به رخ جهانیان بکشاند، ثمرات سفرهای استانی حضور مردم در بحث هسته ای است که اگر این حضور در شهر به شهر و استان به استان نبود ما شاهد تجلی اقتدار نبودیم.

وی افزود: امروز جایگاه جمهوری اسلامی ایران در موضوع هسته ای در اوج قرار دارد این امر در اصل اراده ملت ایران را نشان می دهد.

دکتر احمدی نژاد در ادامه سخنان خود گفت: حضور دولت به همراه هیئت وزیران در شهرستانها را وظیفه خود می دانیم، حال اگر این ارتباط در گذشته نبود ما ایرادی نمی گیریم ولی این را می دانیم که این امر وظیفه خادمان ملت است.

رئیس جمهور در ادامه سخنانش در خصوص دیدار باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت: در این دیدارها ممکن است دو طرف صحبت هایی را رد و بدل کنند این دلیلی نمی شود که ما بخواهیم عکس العملی نشان دهیم. ممکن است دو نفر حرف هایی بزنند که در کل مهم نیست.

وی گفت: در حال حاضر روند پیشرفت جمهوری اسلامی ایران بسیار مثبت است اگر که ما امروز را با 3 سال قبل مقایسه کنیم می بینیم که ادبیات کشورهای غربی در قبال جمهوری اسلامی ایران تغییر کرده است به طوریکه امروز به صراحت اعلام می کنند که باید جمهوری اسلامی را به عنوان یک کشور قدرتمند بپذیرند ، کشوری که تمدن ساز است و در صدر قدرت های دنیا با اقتدار اعلام می کند که "ما هستیم".

احمدی نژاد در بخش دیگری از سخنان خود به حضور اعضای هیئت دولت در دور دوم سفرهای استانی به استان سمنان اشاره کرد و گفت: استان سمنان از قدیمی ترین مراکز ایران زمین است به طوریکه در طول تاریخ انسانهای پاک، صمیمی و اهل کار بسیاری در این استان بوده است.

رئیس جمهور افزود: این استان سنگر مستحکم فرهنگ و ارزش های ایران اسلامی بوده و هست، اگر چه تراکم جمعیت در این استان کم است ولی این استان وسعت زیادی دارد که به همت و تدبیر بلند مردم این دیار خوشبختانه ثروت بسیاری برای کشور بدست آمده است.

وی با اشاره به دور اول سفر هیئت دولت به این استان، گفت: در دور اول هیئت دولت تلاش کرد تا به کارهای ضروری همانند آب بپردازد و موانعی که در صنعت وجود داشت را برطرف کند اما امروز در دور دوم سفرها هیئت دولت تصمیم های عمیق تر، بلند تر و در جهت سرمایه گذاری در استان و حتی منطقه برنامه دارد.

احمدی نژاد تصریح کرد: در دور اول بخش های مهمی از مصوبات تصویب شده و حال اگر موانعی بوده است در این دور با بررسی های بیشتر آن موانع نیز برطرف خواهد شد.

رئیس جمهور تاکید کرد: کل مصوبات در دور اول و دوم در 59 سفر استانی در مسیر اجرایی قرار گرفته است چرا که استعدادهای فراوانی در سفرهای استانی وجود دارد که مهمترین آن این است که امروز مدیران کشور با چشم باز تصمیم گیری می کنند.

وی با بیان اینکه امروز سرعت کار در سراسر کشور بسیار بالا وهماهنگ تر از گذشته شده است، گفت: خوشبختانه به لطف پروردگار و با همت مدیران پروژه های نیمه تمام و متوقف شده تمام شده و پروژه های جدیدی شروع به کار کرده است که این پروژه ها سرعت و حرکت را چند برابر کرده که همین امر نشان دهنده هماهنگ بودن سیستم و مدیران است به طوریکه خوشبختانه امروز همبستگی تقویت شده که یکی از ثمرات آن حضور مردم در صحنه بوده است، چرا که اگر این حضور نبود ما شاهد تجلی اقتدار و عظمت ایران اسلامی نبودیم.

رئیس جمهور حضور در شورای اداری، بازدید از پروژه حضور در کارگروه های تخصصی، پیگیری مصوبات دور اول و بررسی نیازهای ضروری استان، دیدار با علما و ایثارگران، تشکیل جلسه هیئت دولت برای تصمیم گیری آینده استان را از مهمترین برنامه های سفر دو روزه خود به استان سمنان برشمرد.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر احمدی نژاد قرار است تا ساعتی دیگر با حضور در ورزشگاه تختی این استان در جمع مردم به ایراد سخنرانی بپردازد.

منبع خبرگزاری مهر

مهدی حسینقلی زاده با ارسال یادداشتی به آینده نوشته است:

بیشتر از سه ماه به پایان عمر دولت نهم باقی نمانده است. اکنون در پایان چهار سال ریاست جمهوری دکتر احمدی نژاد بهتر می توان در خصوص عملکرد ایشان به قضاوت نشست. در این نوشتار سعی بر اینست برگهای برنده عملکرد دولت نهم و شاخص اصلی آن یعنی دکتر احمدی نژاد در محورهای ذیل با رعایت انصاف و پرهیز از تخریب و غرض ورزی و البته بصورت مختصر و ایجاز مورد نقد واقع شود:


1ـ گفتمان عدالت: یکی از برکات دولت نهم، بازگویی و بازخوانی دوباره عدالت در واژگان مدیریتی کشور بود. با جاری شدن واژه عدالت در ادبیات گفتاری رییس جمهور، امید تازه ای در مردم زنده شد تا بی¬عدالتی¬های موجود در عرصه های مختلف جامعه از بین برود. دولت نهم تا حدودی هم موفق بود ولی از یکسو برخی کارشکنی¬ها و از سوی دیگر متعهد نبودن دولت به رعایت عدالت در خصوص حلقه دوستان و همراهان صمیمی رییس جمهور و مدیران کارآمد غیر همفکر، موجبات توفیق کم دولت در این عرصه گردید. البته انتقاد دیگری که در این بحث وارد است، محدود شدن عدالت به تعریف کوچه بازاری آن یعنی عدالت اقتصادی بود و متاسفانه دولت نهم به دیگر زیر شاخه های عدالت منجمله عدالت سیاسی توجهی نداشت.

2- شکستن دایره بسته قدرت: از دیگر برکات دولت نهم که باز موجب خرسندی مردم گردید، شکستن حلقه بسته مدیریت کلان کشور بود. حضور رییس جمهوری ناشناخته و بدون پیشینه مشخص در انقلاب و به دنبال آن معرفی وزرایی متفاوت نسبت به گذشته، نوید تحولی شگرف در مدیریت کشور می¬داد و مردم هم از این امر استقبال خوبی به عمل آوردند. ولی کنار گذاشتن نیروهای توانمند و کارآمد، کارشناسان خبره و کارکشته و میدان دادن به مدیران بی تجربه، جوان و مطیع، و همچنین عدم ثبات مدیریتی و جابجایی وزیران و رییس بانک مرکزی، موجبات ناکارامدی دولت را فراهم آورد.

3- عبور از خط قرمزها: دولت نهم و شخص رییس دولت به پشتوانه حامیان قدرتمندش در حلقه قدرت، توان آن را پیدا کرد که از برخی خطوط قرمز خودساخته عبور کند و کسی هم متعرض آن نشود. شکستن تابوی مذاکره با آمریکا تنها از دست احمدی نژاد بر می آمد که بهر طریق ممکنی میسر گردید. استخدام هوشنگ امیراحمدی(شخصی که تا چند سال پیش کیهان از او با عنوان دلال رابطه ایران و آمریکا نام می برد) و پروفسور مولانا در مقام مشاور توسط دولت نهم (هر دو نفر تابعیت آمریکایی هم دارند)، نوشتن نامه به بوش و نامه تبریک به اوباما، فرستادن سیگنال¬های مثبت جهت انجام مذاکره توسط رییس جمهور در مصاحبه ها و سخنرانی¬ها، آزادی هاله اسفندیار، کیان تاجبخش و در ادامه رکسانا صابری از زندان و برگرداندن ایشان به آمریکا (هر سه نفر تابعیت آمریکایی هم دارند) و مواردی دیگر، عبور از خط قرمزهای رابطه تعبیر گردید و البته به دلیل بی¬ اعتنایی¬های طرف مقابل، عنوان گدایی و دریوزگی رابطه را هم نصیب خود ساخت.

در کنار این بحث، باج ندادن به برخی اشخاص و نهادهای فاسد، کم کردن بودجه برخی نهادهای فرهنگی ناکارآمد و ... از توفیقات احمدی نژاد بود ولی بی توجهی به خواست مراجع و علمای دینی در قضایای مربوط به مشایی از نقاط ضعف احمدی نژاد است. در واقع عبور از خط قرمز مراجع که مورد احترام همگان هستند، نباید در دولتی که ادعای اسلامی بودن دارد، اتفاق می افتاد.

4- سیاست خارجی: سیاست تهاجمی آقای احمدی نژاد در روابط بین الملل اگرچه دوستانی برای ایران از آمریکای لاتین و کشورهای فقیر آفریقایی به ارمغان داشت ولی به منزوی شدن ایران و اعمال تحریم¬های بیشتر هم کمک نمود. اصرار احمدی نژاد برای حضور در اکثر جلسات بین المللی و منطقه ای و طرح بحث های تنش زا علیرغم بی اعتنایی و توهین چندین باره برخی کشورها، و رویکرد متناقضش در خصوص آمریکا، عزت و اقتدار ملی ما را فروکاست.

5- انرژی هسته ای: با اینکه تعیین کننده سیاستهای کلی نظام در این خصوص، مجموعه حاکمیت می باشد ولی بهر حال ایستادگی و مقاومت دولت نهم تاثیر بسزایی در برخی موفقیت¬های هسته¬ای داشت. البته نباید به راحتی از صدور چهار قطعنامه شورای امنیت بر علیه ایران در این چهارسال چشم پوشید.

6- بحث هولوکاست: از جنجال برانگیزترین سخنان احمدی نژاد طرح مسئله هولوکاست و تشکیک در آن بود. اگر چه در حالت خوشبینانه این نظرات به نیت کمک به فلسطین و محکومیت اسرائیل مطرح گردید ولی علیرغم اینکه هزینه های زیادی برای کشورمان داشت، منافع زیادی هم متوجه فلسطین نکرد بلکه موجبات مظلوم نمایی اسراییلی ها و محکومیت ایران را فراهم آورد.


7- مبارزه با فساد: اگر چه دولت نهم و شخص رییس جمهور شعارهای زیادی در این خصوص سر دادند و موفقیت های اولیه ای هم کسب نمودند ولی بی تردید موفقیت زیادی نصیب ایشان نشد. دلایلی بر این ادعا متصورم: 1- مقاومت و کارشکنی مفسدان اقتصادی در این مبارزه دولت و همچنین اختلال در سایر عملکرد های دولت، 2- اتهام زنی¬های بی پایه و اساس در خصوص برخی افراد بی گناه که حتی موجبات عذرخواهی دولت را هم فراهم آورد و 3- حضور برخی افراد مشکوک در کنار رییس جمهور و بی اعتنایی احمدی نژاد به افکار عمومی در خصوص طرد.

8- انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی و شوراهای تصمیم گیری کشور: از کارهای نادرست دولت نهم انحلال سازمان برنامه و شوراها بود. رییس جمهور با این توجیه که فرصت حضور در شوراها را ندارد، آنها را منحل کرد تا فرصت حضور در استانها را داشته باشد. همچنین سازمان برنامه را با دلایل غیر معقولی منحل نمود تا سیستم برنامه ریزی کشور با اختلالات جدی مواجه شده و بیشتر از قبل، متکی به نبوغ رییس جمهور گردد.

9- سفرهای استانی: از نوآوری های دولت نهم سفرهای استانی بود. احمدی نژاد در تبلیغات انتخاباتی وعده برگزاری جلسات هیئت دولت در مراکز استانها را داده بود و در این مورد به وعده خویش عمل نمود. علیرغم اینکه برخی نقطه قوت این سفرها را کاهش فاصله مردم و دولت می¬دانند ولی این سفرها با انتقادهای جدی مواجه هست، از قبیل: بالا بردن سطح انتظارات و توقعات، بی توجهی به کار کارشناسی، هدر رفت فرصت دولت برای مدیریت کلان، خستگی و کاهش کارایی هیئت دولت، اتلاف بودجه برای پذیرایی از حدود 300 نفر مسافر استانی همراه هیئت دولت، بر هم زدن سیکل پاسخگویی به خواسته¬ها و مشکلات مردم، عوام فریبی و تبلیغی بودن سفرها بخصوص در چند ماه گذشته.

10- قانون گریزی: دولت نهم تمایل زیادی برای گریز از قانون نشان داده است. تخلفات بودجه¬ای، تاخیر در معرفی وزیر به مجلس، عمل نکردن به قانون برنامه چهارم توسعه و سند چشم انداز، عمل نکردن به برخی مصوبات مجلس و ...از جمله این قانون گریزی¬ها بوده است. در کنار اینها برخی انحلال شوراها و سازمان مدیریت را هم غیرقانونی می دانند. قانون گریزی دولت حتی انتقاد مقام معظم رهبری را هم برانگیخت.

11- اقتصاد: آقای احمدی نژاد با این وعده سر کار آمد که نفت را سر سفره مردم بیاورد و نرخ تورم را تک رقمی کند ولی نرخ تورم و اوضاع اقتصادی در این چهارساله اخیر، گویای میزان تحقق این وعده ها است. کاهش دستوری نرخ سود بانکی، تغییر سریع و بی محابای مدیران اقتصادی کشور، رو آوردن به واردات گسترده مواد مصرفی، برداشت های بی رویه از صندوق ذخیره ارزی، تزریق پول به جامعه و موارد دیگر از انتقادات وارد به دولت در حوزه اقتصاد است.
البته در حوزه های دیگری هم انتقاداتی به دولت نهم وارد است که به دلیل محدودیت های موجود، وارد آن محورها نمی شویم.
منبع:داروگ

گروه حوزه و دانشگاه خبرگزاری مهر با توجه به انتخابات ریاست جمهوری و نقش دانشگاهیان در فضای انتخابات قصد دارد تا زمان برگزاری انتخابات هر روز به بازخوانی و بررسی اظهارات کاندیداها درباره دانشگاه و دانشجو و مطالبات دانشجویان از آنها بپردازد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمود احمدی نژاد، محسن رضایی، مهدی کروبی، میرحسین موسوی  که به ترتیب حروف الفبا در این گزارش به بررسی سخنرانیهای آنها درباره دانشگاه و دانشجو پرداخته شده از مطرح ترین کاندیداهایی هستند که یا خود و یا حامیان آنها در دانشگاهها نشستهای انتخاباتی برگزار کرده اند.

کاندیداها

احمدی نژاد

احمدی نژاد دیدار انتخاباتی در دانشگاه نداشت.

محسن رضایی

محسن رضایی دیدار انتخاباتی در دانشگاه نداشت.

مهدی کروبی 

مهدی کروبی دیدار انتخاباتی در دانشگاه نداشت.

میرحسین موسوی

میر حسین موسوی در دانشگاه زنجان گفت: من در زمان انقلاب فرهنگی هیچ مسئولیتی نداشتم و هنوز نخست وزیر هم نشده بودم اما در آن دوران با توجه به شرایط کشور و دستور حضرت امام افرادی چون شهید باهنر، شمس آل احمد، سروش و تعدادی دیگر مامور این مسئله شدند.

وی در واکنش به سئوال دانشجویان در این زمینه تاکید کرد: سئوالات شما به عنوان یک دانشجو باید دقیق و مبتنی بر واقعیات تاریخی باشد اما به هر صورت من واقعا ارتباط موضوع انقلاب فرهنگی با خودم را حس نکردم و در این باره هیچ سند و مدرکی هم وجود ندارد.

نامزد دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از دانشجویان خواست تا با مطالعه دقیق تاریخ انقلاب با کتابها و نوشته های حضرت امام (ره) شخصیت ایشان را معرفی کنند.

حامیان کاندیداهای ریاست جمهوری در دانشگاهها

حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور در دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) قزوین و علیرضا زاکانی نیز در نشست با دانشجویان این دانشگاه در طرفداری از دکتر محمود احمدی نژاد سخنرانی کردند.

مجتبی زارعی در مناظره جریان شناسی سیاست و فرهنگ در دانشگاه مازندران که با حضور نماینده کروبی برگزار شد، شرکت کرد.

آیت‌ الله سیدمحمد بجنوردی در گردهمایی طلاب و فضلای حامی میرحسین موسوی شرکت داشت.

مطالبات و سئوالات دانشجویان از کاندیداهای ریاست جمهوری

میرحسین موسوی به سئوالات دانشجویان درباره مباحث مطرح شده اخیر در خصوص موضوع انقلاب فرهنگی، نشست و برخاست موسوی با اعضای جبهه ملی و نهضت آزادی پاسخ گفت. 

منبع خبرگزاری مهر

تامین‏ نیازهای‏ اساسی‏ مسکن‏، خوراک‏، پوشاک‏، بهداشت‏، درمان‏، آموزش‏ و پرورش‏ و امکانات‏ لازم‏ برای‏ تشکیل‏ خانواده‏ برای‏ همه‏ از اصلی ترین و مهمترین نیازها است که در قانون اساسی آمده است.

این تاکیدات در حالی است که تا زمان حاضر برخی از نامزدهای انتخاباتی به موارد عنوان شده از جمله "بهداشت" کم تر توجه نشان داده اند و همیشه بحث های اقتصادی و سیاسی را محور برنامه و شعار های تبلیغاتی خود قرار دادند، در حالی که از "سلامت" که بزرگترین گنجینه نعمت الهی است غافل مانده اند .
بسیاری از شهروندان و پزشکان با انتقاد از نامزدهای انتخاباتی نهمین دوره ریاست جمهوری اظهار داشتند: نامزدهای انتخاباتی به بهداشت و سلامت بی توجهند در حالی است که "سلامت" باارزش ترین نعمت خدادادی و ضروری ترین نیاز هر فرد است .
رییس انجمن بیماری عصبی "ام اس" استان اصفهان گفت : باعث تاسف است که تا کنون هیچ یک از نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری برای بهداشت و سلامت برنامه و هدفی را ارائه نداده اند.
دکتر "مسعود اعتمادی فر " به نمایندگی از یک هزارو 500 بیمار مبتلا به بیماری "ام .اس "در گفتگو با خبر نگار ایرنا افزود : بیمه و اشتغال از نیاز های اصلی این دسته از بیماران و دیگر بیماران خاص است که انتظار می رود رییس جمهور در باره این خواسته ها برنامه ریزی های اجرائی داشته باشد نه شعاری .
"لیلا طاهر زاده " گفت : نامزدهای انتخاباتی بهداشت و سلامت را فراموش کردند و تنها برنامه ریزی خود را به جناح بندی و وعده های انتصابی پست و مقام تعریف کردند .
وی که یک بیمار دیالیزی است افزود : آموزش ، پیشگیری ، درمان و دارو از جمله نیاز های بهداشتی هر فرد است که می توان با اجرای آن علاوه بر کاهش بیماریها ، کاهش هزینه ها را که بار عظیم بودجه کشور را به خود اختصاص داده است به همراه جامعه ای سالم در بر داشت .
" عابدین اکبری " رییس انجمن تالاسمی اصفهان نیز با انتقاد از شعار های انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری گفت : مسئولان نباید به سلامت به دید یک موضوع حاشیه ای و سربار نگاه کنند ، بلکه باید آن را محور اصلی تمام برنامه ریزی های وزارتخانه های خود به منظور داشتن جامعه سالم بخصوص در بحث آموزش و پیشگیری از بیماری قرار داد دهند .
وی با بیان این که هر بیماری بار مالی سنگین و بعضا بیهوده را برای کشور به همراه دارد، افزود : توجه مقامات اجرائی در بهداشت و سلامت می تواند این بار مالی را کاهش و بر افراد سالم جامعه خود که می توانند یک نیروی کار سالم باشند بیافزاید .
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این باره گفت:کم توجهی نامزدهای انتخاباتی به این موضوع مهم در حالی است که بسیاری
از اقشار جامعه در زمینه آموزش ، پیشگیری ، درمان و بیمه بیشترین مطالبات را از رییس جمهور انتخابی دارند .
دکتر "شاهین شیرانی "در گفتگو با خبر نگار ایرنا افزود : جای تاسف است که نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری در هر موضوعی برنامه و اهداف ریاست جمهوری خود را با شعار های تبلیغاتی مشخص کردند ، اما به نیازهای بهداشت و سلامت جامعه توجهی نشان نداده اند .
وی معتقد بود : کم توجهی این عده به اولویت قرار دادن بهداشت در سیستم اجرائی و قانونگذاری باعث شده است که توقع مردم از بهداشت فقط درمان باشد ، در حالی که باید خواسته و نیاز آنان را با برنامه ریزی به سوی آموزش و پیشگیری سوق داد .
وی با اشاره به تنوع و تغییر نوع بیماری ها که بسیاری از آنان در زمینه درمان هزینه بر است ، گفت : می طلبد که رییس جمهور آینده به علاوه بر تامین تجهیزات درمانی و داروئی ، پیشگیری و آموزش را که ارزان تر از درمان هزینه می برد را جز اولین اولیتها ی خود تعریف و به جد پیگیری کند .
دکتر "کوروش رحیمی " رییس انجمن دندانپزشکان سازمان نظام پزشکی استان اصفهان ،گفت : اصل 42 قانون اساسی صریحا به سلامت و رایگان بودن آن اشاره می کند ، اما در زمینه اجرائی حتی شعاری هم کمتر با آن روبرو شدیم .
وی افزود : بهداشت در هر کشوری از اولین اولویت های برنامه ریزی و شعار های انتخاباتی است ، اما در کشور ما به این موضوع به عنوان نیاز اصلی کم تر توجه شده است .
وی گفت : نامزد های انتخاباتی ما در هر موضوعی از جمله اقتصادی ، سیاسی و روابط بین الملل مشاور و راهنما گرفتند ، اما در زمینه بهداشت و سلامت نه تنها مشاور ندارند بلکه تا زمان حاضر هیچ گونه شعار و برنامه ای از آنان در زمینه بهداشت به گوش نخورده است .
این دندانپزشک با بیان این که نیاز اصلی مردم در بهداشت آموزش و پیشگیری است، گفت : بیمه بخصوص در بحث دندان و بیماری های خاص از دیگر نیاز های درمانی مردم است که نیاز است رییس جمهور آینده ایران به این نیازها و اجرائی شدن آن توجه کند .
وی اظهار داشت : ملزم کردن ارائه خدمات ابتدائی بهداشتی با همکاری شرکت های تولید کننده نظیر " صابون ،" مسواک" و "خمیر دندان" در مدارس می تواند در کاهش بیماری وارتقا سطح بهداشت و سلامت جامعه تاثیر گذار باشد .
وی با بیان این که این رویه در کشور های خارجی موجب افزایش و مشارکت مردم در سلامت جامعه شده است، افزود : این موضوع باعث می شود که بیمه با توجه به کم شدن بیماران خاص و غیره رغبت بیشتری در بیمه کردن افراد نیازمند نشان دهد .
وی چون دیگر مردم و پزشکان خواست رییس جمهور آتی "بهداشت و سلامت " را از اولویت های اجرائی خود قرار دهد.

منبع سایت انتخابات

X